Lastearstid: vältimaks imikute äkksurma, ärge kasutage neid populaarseid tooteid

PM Tervis
Copy
Väikelapse voodis ei tohiks olla kõrvalisi esemeid
Väikelapse voodis ei tohiks olla kõrvalisi esemeid Foto: Shutterstock

Arstid hoiatavad lapsevanemaid, et nad ei ostaks beebile magamiskotti või imikutele mõeldud raskustekki. Avalikus teadaandes väidavad lastearstid, et tekk, mille eesmärk on jäljendada tunnet, et teda hoitakse või kallistatakse, võib muutuda surmavaks, kirjutab Gizmodo

Lastearstid on aastaid soovitanud vanematel mitte panna imiku võrevoodisse või magamiskohta esemeid, sest see võib põhjustada imikute äkksurma. Imikutel ei ole sündides reaktsiooni lükata näole sattunud ese kõrvale. Kui selline olukord juhtub – näiteks tõmbab beebi kogemata teki üle pea –, võib see lõppeda hapnikupuuduse ja surmaga.

«Miks peaks keegi lapse, eriti vastsündinu rinnale raskust panema?» ütles neonatoloog dr Michael Goodstein intervjuus NBC Newsile. Ta ütles, et vastsündinu rinnale raskustekkide asetamine võib potentsiaalselt rindkere kokku suruda ja kuna beebide rinnakorv on selles vanuses palju elastsem ja paindlikum, võib see mõjutada nende hingamist.

Ameerika Pediaatrite Akadeemia (AAP) teatas tarbekaupade ohutuse komisjonile saadetud kirjas, et nad on pikka aega soovitanud raskustekkide kasutamist piirata ja rakendada jõulisemat järelevalvet, kuna on tõendeid, et sellised tooted nagu raskustekid põhjustavad imikutel hapnikutaseme langust. AAP lisas, et komisjonid peaks nende probleemidega tegelema enne, kui liiga palju imikuid selle tagajärjel sureb.

2023. aasta jaanuaris kirjutas CNN Business, et Consumer Product Safety Commission kutsus teist korda tagasi Fisher-Price'i toote Rock'n Play Sleeper. Esimest korda kutsuti  toode tagasi 2019. aastal, mil see oli seotud umbes 100 imiku surmaga 13 aasta jooksul. Teist korda kutsuti toodet tagastama 2023. aastal, mil see põhjustas kaheksa imiku surma.

«12. aprillil 2019, esimesel tagasikutsumise ajal teatati rohkem kui 30 surmajuhtumist, mille põhjustas, et imik rullus seljalt kõhule või küljele Rock'n Play Sleepersi hällis. Pärast tagasikutsumist on teatatud ligikaudu 70 täiendavast surmajuhtumist, sealhulgas teatati, et vähemalt kaheksa õnnetust toimus pärast esialgset tagasikutsumisteadet,» kirjutas CNN Business.

Tagasikutsutud Rock ‘n Play Sleepers häll, mis põhjustas paljude imikute surma
Tagasikutsutud Rock ‘n Play Sleepers häll, mis põhjustas paljude imikute surma Foto: Consumer Product Safety Commission/CNN Business
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles