AVASTUS Levinud köögiseade eritab vähi teket soodustavat ainet

PM Tervis
Copy
Gaasipliit on ohtlikum kui elektripliit.
Gaasipliit on ohtlikum kui elektripliit. Foto: Shutterstock

Verevähi suurema riskiga seotud kemikaal valgub miljonitesse kodudesse alati, kui gaasipliit tööle pannakse, vahendab Medical Xpress.

Stanfordi ülikooli teadlaste juhitud uues analüüsis ilmnes, et vähemalt 176 kraadi juures töötav gaasipliidi põleti või gaasiahi võib tõsta kantserogeense benseeni sisaldust siseruumides kõrgemale kui tubakasuits. Ajakirjas Environmental Science & Technology avaldatud artikli järgi triivib benseen läbi terve kodu ja püsib õhus tunde.

«Benseen moodustub leekides ja muudes kõrge temperatuuriga keskkondades, näiteks naftaväljadel ja rafineerimistehastes leiduvates leekides. Nüüd teame, et benseen tekib ka meie kodude gaasipliitide leekides,» ütles uuringu vanemautor, Stanfordi professor Rob Jackson Michelle. «Hea ventilatsioon aitab vähendada saasteainete kontsentratsiooni, kuid leidsime, et väljatõmbeventilaatorid ei olnud benseeni kõrvaldamisel sageli tõhusad.»

Ohtlikum kui passiivne suitsetamine

Teadlased tuvastasid, et gaasipliitide leekides tekkiva benseeni kontsentratsioon siseruumides võib olla suurem kui passiivsel suitsetamisel sissehingatav keskmine kontsentratsioon. Samuti võib benseen liikuda köögist kaugel asuvatesse ruumidesse ja magamistubades mõõdetud kontsentratsioonid võivad ületada rahvusvaheliselt lubatud kriteeriume. Samuti ilmnes, et elamute õhupuhastid ei vähenda alati tõhusalt benseeni ja muude saasteainete kontsentratsiooni.

Uus teadustöö on esimene, milles analüüsitakse benseeni heitkoguseid pliidi või ahju kasutamisel. Varasemad uuringud keskendusid ahjude leketele ega ole mõõtnud otseselt benseeni kontsentratsioone.

Teadlased tuvastasid, et gaasi- ja propaanipõletid ja ahjud eraldasid 10–50 korda rohkem benseeni kui elektripliidid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles