Kolm pealtnäha süütut märki, mis võivad olla hoopis puukborrelioosi sümptomid

PM Tervis
Copy
Puugid ­levitavad kaht haigust: puukborrelioosi ja -entsefaliiti.
Puugid ­levitavad kaht haigust: puukborrelioosi ja -entsefaliiti. Foto: Aivar Ruukel

Nakkushaiguste ekspert selgitab, millised sümptomid esinevad pärast puugihammustust.

Puukborrelioos ehk Lyme'i tõbi on puukidega leviv haigus, mis kahjustab nahka, närvisüsteemi, liigeseid ja südant. Borrelianakkuse saamiseks kulub enamasti kaks ööpäeva kuni nahka imendunud puugilt haigustekitajad inimesele üle kanduvad.

Märklaua kujuline lööve

Punase ringiga punane lööve on Lyme'i tõve kõige esimene varajane sümptom. Nakkushaiguste spetsialist dr. Sarah Park märkis, et lööve ilmneb tavaliselt kolm kuni 30 päeva pärast puugihammustust. «Lööve võib olla väga nõrk ja seda võib olla jumekamal nahal raske märgata,» täpsustas ta. 

Ka muud lööbed, mis ei näe märklaua moodi välja, võivad viidata Lyme'i tõvele. «Võivad ilmneda ka muud naha ilmingud, nagu urtikaaria või päikesepõletusega sarnanev ebamugavustunne,» lisas Park.

Gripilaadsed sümptomid

Kui tunnete külmavärinaid, palavikku, peavalu, valulikke liigeseid või muid gripilaadseid sümptomeid, võib see olla märk puukborrelioosist, edastab Huffpost

Väsimus

Äkiline väsimus, millel otsest põhjust ei ole, võib samuti olla varajane Lyme'i tõve märk. 

«Väsimus on varajane märk, mida sageli eiratakse, sest eeldatakse, et see tekib vähesest unest või tavalistest igapäevastest tegevustest, nagu trenn,» ütles Park.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles