Põievähk tekib tihti üllataval põhjusel (1)

PM Tervis
Copy
Põievähk võib tekkida ka Y-kromosoomi kadumise tõttu rakkudest.
Põievähk võib tekkida ka Y-kromosoomi kadumise tõttu rakkudest. Foto: Shutterstock

Cedars-Sinai vähikeskuse uue uuringu järgi kaotavad mõned rakud vananedes meessoo alge Y-kromosoomi ja see kaotus pärsib organismi võimet vähiga võidelda, vahendab Medical Xpress.

Ajakirjas Nature avaldatud uuring näitas, et Y-kromosoomi kadu aitab vähirakkudel immuunsüsteemist kõrvale hiilida. See vananemisprotsessi mõju põhjustab agressiivset põievähki, samas muudab haiguse vastuvõtlikuks standardravile.

Uuringutele tuginedes töötavad teadlased välja testi, mis aitab tuvastada Y-kromosoomi kao, et võimaldada arstidel valida põievähiga meespatsientidele sobiv ravi –immuunsüsteemi kontrollpunkti inhibiitor.

«See uuring loob esimest korda seose kahe asja vahel: Y-kromosoomi kadumine ja immuunsüsteemi vastus vähile,» ütles dr Dan Theodorescu, Cedars-Sinai vähikeskuse direktor. «Avastasime, et Y-kromosoomi kadumine võimaldab põievähi rakkudel immuunsüsteemist mööda hiilida ja väga agressiivselt kasvada.»

Inimestel on igas rakus tavaliselt üks paar sugukromosoome: meestel on üks X- ja üks Y-kromosoom, naistel aga kaks X-kromosoomi. Meestel on Y-kromosoomi kadu täheldatud mitme vähitüübi puhul, sealhulgas 10–40 protsendil põievähi juhtudest. Y-kromosoomi kadu on seostatud ka südamehaiguste ja Alzheimeri tõvega.

Y-kromosoom sisaldab teatud geenide «jooniseid». Tuginedes sellele, kuidas need geenid avalduvad põie limaskesta normaalsetes rakkudes, töötasid uurijad välja punktisüsteemi, et mõõta Y-kromosoomi kadu vähi korral.

Seejärel vaatasid teadlased läbi kahe meesterühma andmed. Ühel rühmal oli organismisisene põievähk ja nende põied eemaldati, kuid mehi ei ravitud immuunsüsteemi kontrollpunkti inhibiitoriga. Teine rühm osales kliinilises uuringus ja neid raviti immuunsüsteemi kontrollpunkti inhibiitoriga. Teadlased leidsid, et esimeses rühmas oli Y-kromosoomi kaoga patsientidel halvem prognoos ja teises rühmas palju parem üldine elulemus.

Et teha kindlaks, miks see nii on, võrdlesid uurijad laborihiirte põievähirakkude kasvukiirust.

Uurijad kasvatasid vähirakke laboris, kus need ei puutunud immuunrakkudega kokku. Nad kasvatasid haigeid rakke ka hiirtes, kellel puudusid teatud tüüpi immuunrakud, mida nimetatakse T-rakkudeks. Mõlemal juhul, nii Y-kromosoomi olemasolu kui selle puudumise korral, arenes kasvaja sama kiirusega.

Terve immuunsüsteemiga hiirtel, kel puudus Y-kromosoom, arenes kasvaja palju kiiremini kui hiirtel, kel oli Y-kromosoom alles.

«Asjaolu, et me näeme kasvukiiruse erinevust ainult siis, kui immuunsüsteem on mängus, on põievähi Y-kromosoomide kaotuse efekti võti,» ütles Theodorescu. «Tulemused viitavad, et kui rakud kaotavad Y-kromosoomi, kurnavad need T-rakke. Ja ilma vähiga võitlevate T-rakkudeta areneb kasvaja agressiivselt.»

«Õnneks on sellel agressiivsel vähil Achilleuse kand, kuna see on immuunsüsteemi kontrollpunkti inhibiitorite suhtes tundlikum kui Y-kromosoomi eviv vähk,» ütles dr Hany Abdel-Hafiz, Cedars-Sinai' dotsent.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles