Plaastrid: millist tüüpi plaastrit valida vastavalt haavale ning kuidas neid õigesti kasutada?

Apotheka
Copy
Foto: Apotheka

Uued kingad hõõrusid kannale valusa villi? Äsja teritatud nuga riivas sõrme verele? Ootamatu kukkumine rattalt lõppes marrastusega põlvel ja käel? Paranemiseks vajab haav õiget hoolt ning õige plaaster ennetab armi teket. Pereõde Heli Ringo-Koorem räägib täpsemalt, kuidas plaastrid valida ning nende erinevusest.

Haav on haav – olenemata selle ulatusest või sügavust, tuleb selle eest õigesti hoolitseda, et aidata haaval paraneda. Suurepinnaliste haavade korral võib haav aga lihtsamini nakatuda ja seetõttu peab organism tervenemise nimel rohkem võitlema.

Puhtad haavad, mustad haavad

Haavad võib jagada puhasteks ja mustadeks ning sellest järgnev haavahooldus lähtubki. Paranemiseks vajab haav

  • puhastust,
  • niiskust,
  • kaitset.

Puhasteks loetakse neid haavu, mis on vähem kui kolm päeva vanad. Kolme päeva jooksul pärast õnnetust puhastab haav end aktiivselt ise ja see aitabki haaval paraneda. Sel ajal tuleks kasutada haavahooldustooteid, mis soodustavad haavapinna kasvamist ja paranemist. Haava pesu on parim viis puhtuse hoidmiseks. Selleks sobib hästi tavaline jooksev vesi, näiteks pesta haava duši all. Pärast pesu tuleb haav korralikult kuivatada ja katta kasvu soodustava haavahooldustootega.

Kui esimese pesuga haavapind (nt marrastused) hästi ei puhastu, pole põhjust siiski muretseda, sest tavaliselt tõukab organism ise esimesel võimalusel mustuse välja.

Haavale ei ole vaja pihustada alkoholi sisaldavat antiseptikut. Sellega võib puhastada haava ümbritsevat tervet nahka, et vältida nahal olevate bakterite sattumist haava.

Mustad ehk nakatunud haavad on vanemad kui kolm päeva. Need on sellised haavad, mis pole saanud eelnevat ravi või on muutunud põletikuliseks. See juhtub, kui haava iseseisev puhastusprotsess pole piisavalt tulemuslik. Musta haava hoolduseks on vaja toodet, mis puhastab haavapinna paranemist takistavast põhjusest.

Villid - suvekuulutajad

Villide ja lõikehaavade eest hoolitsedes tuleb samuti lähtuda puhta ja musta reeglist. Oluline on mitte villi vigastada ja säilitada villinahk, sest villis olev vedelik soodustab naha all oleva pinna paranemist.

Villinaha kaitseks on peaaegu asendamatu vahend hüdrokolloidplaaster, mis loob villile puhta ja niiske paranemise ning kasvukeskkonna. Purunenud vill tuleb esimesel võimalusel korralikult puhastada ja katta kasvu soodustava tootega (Hydrotac, Granuflex).

Sobivat haavatoodet otsides tasub kõigepealt küsida nõu apteekrilt. Kuna haav ei hüüa tulles, võiksid igas koduapteegis olla haava kasvu soodustavad tooted: hüdrokolloidplaastrid ja vahtmaterjalil põhinev kasvu soodustav toode.

Haav spetsialisti hoolde

Meditsiiniõe või arsti poole tuleb kiiresti pöörduda siis, kui haava on vaja õmmelda või fikseerida. Mida kiiremini saab haav fikseeritud, seda lühem on ka paranemise aeg. Üle 24 tunni vanuseid haavu ei ole mõistlik enam mehhaaniliselt fikseerida, kuna neisse on kleepunud juba osakesi, mis soodustavad haava põletikulist protsessi.

Meediku abi on vaja ka siis, kui haav ei parane või sellega kaasneb palavik. Mida kiiremini saab olukord kontrolli alla, seda edukam on paranemine.

Ette tuleb ka olukordi, kus haavandid tekivad ka ilma vigastuseta. Nende ravi on äärmiselt keeruline ning neil juhtudel tasub esmalt konsulteerida oma perearstikeskuse pereõega.

villid jalal

Tegutse targalt!

Kõige sagedamini eksitakse haavahooldustoote valikul – kasvatamist vajavatele haavadele kasutatakse puhastavaid tooteid, ja vastupidi, puhastamist vajavaid haavu kasvatatakse. Nii aga ei saa oodatud tulemust.

Kui kasutada kasvatavat toodet haaval, mis vajab puhastamist, siis kõik mis tuleks eemaldada, kasvab väga jõudsalt ja haav ei parane. Puhtal haaval puhastustoodet kasutades puhastame ära aga kõik selle, mis seal peaks kasvama selleks, et haav kiiresti paraneks.

Üsna levinud on ka arvamus, et haava tasub hoida lahtiselt, et see saaks hingata. Tegelikult saab nahk hingata siis, kui haav on paranenud. Seni, kuni haav on olemas, tuleb kasutada tooteid, mis haaval paraneda aitavad.

NB! Plaastrite välimääraja

Plaastrid puhastele haavadele

Hüdrokolloidplaaster 

Moodustab haavale parajalt niiske haavakeskkonna, mis aitab kaasa haava kiiremale paranemisele. Sobib erinevatele haavadele, nt lõikehaavadele, villidele jne. Hüdrokolloidpadi imab haava vedeliku endasse, mille toimel moodustub geel, mis sobitub hästi haavaga. Pehme plaaster leevendab valu ja survet haavale, kaitseb haava, tõrjub vett, mustust ja baktereid. Plaaster võib jääda haavale kuni neljaks päevaks.

Näited: Dermaplast Effect hüdrokolloidplaaster • Compeed villiplaaster • Hydrocoll haavaside

Hüdrogeelplaaster 

Veekindel plaaster sobib hästi väiksemate pinnapealsete põletuste praktiliseks ja efektiivseks hooldamiseks. Nahasõbralik plaaster koosneb geelist, mis annab haavale niiskust ja tagab kiire ja tüsistusteta paranemise. Jahutab ja leevendab valu. Õhuke läbipaistev kattekile laseb õhku läbi, kuid tõrjub mustust ja baktereid.

Näide: Dermaplast plaastrid põletushaavadele Effect

Hüdroaktiivne plaaster 

Imab nii liigset haavaeritisi kui ka niisutab kuiva haava, ergutades nii paranemist. Haavasidemel olev geel takistab sideme kleepumist haava külge, mistõttu on sideme vahetus valutu.

Näited: Hydrotac Comfort haavaside • Hydrotac haavaside • Granuflex Extra Thin plaaster

Plaastrid põletikus haavadele

Hõbedaga plaaster 

Antimikroobse toimega plaaster hävitab baktereid. Kasutatakse nii krooniliste haavade kui ka ühekordsete põletikus olevate vigastuste raviks. Vajadusel võib plaastri haavale jätta kuni 7 päevaks. Kellel on hõbeda suhtes tundlikkus, ei tohi plaastrit kasutada.

Näited: Mepilex Border AG • AquacelAG+ Extra haavaside

Vedelikuga küllastatud haavapadi 

Kasutatakse niiskeks haavaraviks raskesti paranevatele haavadele. Sobib eelkõige krooniliste ja raskesti paranevate haavade hooldamiseks puhastusfaasis ja võib kasutada ka paranemise aktiveerimiseks. Kasutusaeg on kuni 3 päeva.

Näited: Hydroclean Advance haavaside • Mepilex Border Flex plaaster

Baktereid siduv haavaside 

Absorbeeriv haavaside seob baktereid. Kasutatakse ebapuhaste, mädaste ja põletikuliste haavade raviks.

Näited: Mepilex Lite silikoonhaavapadi • Hydroclean Advance haavapadi 

Fikseerimiseks mõeldud plaastrid

Haavavõrk 

Sobib kasutamiseks rohke haavaeritisega ja valulike pindmiste haavade hooldamisel (marrastused, rebimishaavad, veenihaavandid, lamatised, põletushaavad, söövitused, mädanikud).

Näited: Grassolind haavavõrk • Mepitel haavavõrk silikooniga

Kileplaaster 

Läbipaistva, nn hingava veekindla plaastriga on võimalik käia duši all, ilma et sidumismaterjal märguks. Ei lase läbi mustust, kaitseb haava infektsioonide eest.

Näited: Hydrofilm Roll kileplaaster • Hydrofilm kileplaaster • Mepitel Film haavakile

Rullplaastrid fikseerimiseks

Rullplaasterid kasutatakse kinnitusteibina sidemete ja haavatampoonide fikseerimiseks.

Näited: Omniplast rullplaaster • Omnisilk rullplaaster • Medrull rullplaaster Sensitive

Copy
Tagasi üles