AVASTUS Kosmosereis suigutab olulised geenid ja seetõttu tabab tüütu terviseprobleem

PM Tervis
Copy
Astronaut ja Linnutee. Pilt on illustreeriv
Astronaut ja Linnutee. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Astronaudid on kosmoses viibides nakkustele vastuvõtlikumad, viitab Medical Xpressi andmeil järjest rohkem tõendeid.

Rahvusvahelise kosmosejaama pardal viibivatel astronautidel tekivad sagel nahalööbed, samuti hingamisteede haigused ja muud terviseprobleemid. On teada, et astronaudid eraldavad ka rohkem elusaid viirusosakesi. Need tähelepanekud viitavad sellele, et kosmosereisid võivad immuunsüsteemi nõrgestada. Kuid mis võib seda põhjustada?

«Uuringus näitame, et paljude immuunfunktsioonidega seotud geenide avaldumine väheneb kiiresti, kui astronaudid kosmosesse jõuavad. Samas kui nad naasevad Maale pärast kuut kuud kosmosejaama pardal, juhtub vastupidine,» ütles dr Odette Laneuville, Ottawa ülikooli bioloogiadotsent.

Teadlased uurisid geenide avaldumist leukotsüütides (valgetes verelibledes) 14 astronaudist koosnevas uuringrühmas, kus oli kolm naist ja 11 meest. Astronaudid olid elanud 4,5–6,5 kuud rahvusvahelise kosmosejaama pardal aastatel 2015–2019. Igalt uuritavalt võeti verd 10 korda: üks kord enne lendu, neli korda lennu ajal ja viis korda tagasi Maal olles.

Ilmnes, et leukotsüütides avaldus erinevalt 15 410 geeni. Nende geenide hulgas tuvastasid teadlased kaks rühma, 247 ja 29 geeniga, mis muutsid oma avaldumist paralleelselt uuritud ajajoonel.

Tulemused viitavad sellele, et kui keegi reisib kosmosesse, põhjustavad need muutused geenide avaldumises immuunsüsteemi kaitsevõimes kiire languse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles