Sotsiaalmeedia tapab nagu viin või tubakas

Jaana Otsa
, Suvereporter
Copy
Nutisõltuvus võib viia halbade kavatsusteni.
Nutisõltuvus võib viia halbade kavatsusteni. Foto: Shutterstock

USA osariigid võitlevad uute seaduste vastu võtmise nimel, mis keelavad noortel kasutajatel juurdepääsu sotsiaalmeediale ja muudele võrguteenustele ilma vanemate nõusolekuta.

Texasest New Jerseyni valmistuvad seadusandjad jõustama rangeid seadusi, et põhjalikult muuta noorte sotsiaalmeedias veetmise viisi. Seda kõike selle nimel, et kaitsta noori interneti kasutamisest tulenevalt kahjulike mõjude eest. Enamik, kui mitte kõik neist seadustest, seisavad silmitsi mitmete õiguslike väljakutsetega.

Kokkupuude sotsiaalmeediaga noores eas võib põhjustada vaimseid probleeme, näiteks ärevus ja depressioon. Lisaks probleemsele vaimsele tervisele mõjutab ka sotsiaalmeedia laste arengut. Kõik eelnevalt nimetatud terviseprobleemid on viimaste aastate uuringute andmetel kasvutrendis.

Eriti on ohustatud vaimse tervise probleemidest need, kes võitlevad madala enesehinnanguga. Tihtipeale kipuvad inimesed end võrdlema endast edukamatega, mis tekitab neis negatiivset emotsiooni, nagu näiteks kadedus ning sellest tekkiv frustratsioon.

Alles eelmisel kuul avaldas USA üldkirurg Vivek Hallegere Murthy arvamust, et sotsiaalmeedia kasutamine kujutab endast suurt ohtu teismeliste vaimsele tervisele. Hetkeseisuga on mitmed osariigid, sealhulgas Arkansa ja Louisiana, välja pakkunud seadusandluse, mis keelaks alla 18-aastastel noortel teatud teenuste kasutamise ilma lapsevanema nõusolekuta. Seadusandjad õigustavad interneti juurdepääsu piiramist, kuna nad usuvad, et sellest tulenev kahju sarnaneb alkoholi joomise või suitsetamisega. 

Selge on see, et sotsiaalmeedia platvormid on informatsiooniga üle küllastatud, mille tõttu võivad noored tähtsaid tegevusi edasi lükakata ja näost näkku kohtumisi vähendada. Soovituslik sotsiaalmeedia kasutamisaeg päeva jooksul on 1-2 tundi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles