AVASTUS Selline on koroona mõju kaks aastat pärast põdemist

PM Tervis
Copy
Pikk Covid mõjub kurnavalt.
Pikk Covid mõjub kurnavalt. Foto: Shutterstock

Koroonaviirushaiguse põdemisest tulenevad pikaajalised sümptomid on seotud püsiva süsteemse põletikuga, nendivad Singapuri teadlased. Nende uuring, mis avaldati ajakirjas Medical Virology, näitas, et Covid-19 tõttu haiglaravil viibinutel taandus põletik normaalsele tasemele kahe aasta jooksul pärast esmast haigestumist.

Covid-19 põhjustab tavaliselt sümptomeid mõne päeva või nädala jooksul pärast esimeste haigustunnuste ilmnemist. Kuid paljudel jääb osa sümptomitest kestma kuudeks. Sündroomi nimetatakse pikaks Covidiks või SARS-CoV-2 nakkuse järelmõjudeks.

Need, kes põevad pikka Covidit, teatavad tavaliselt ühest või mitmest sümptomist, nagu krooniline väsimus, õhupuudus, liigese- või lihasvalu, köha, keskendumisraskused, mäluhäired, südamepekslemine ja unetus. Pikaajalise Covidi tekke täpsed põhjused on teadmata, kuid see esineb sagedamini inimestel, kel on olnud raske Covid-19 ja kes ei ole seda põhjustava SARS-CoV-2 vastu vaktsineeritud.

Selgitamaks välja, miks tekib pikaajaline Covid, viisid A*STAR nakkushaiguste laborite teadlased läbi 24 kuud kestnud uuringu. Arstid värbasid 78 inimest, kes olid viidud Covid-19ga haiglasse. Haiglast välja kirjutatud patsiente jälgiti kuni 24 kuud pärast haiguse algust, et hinnata Covid-19 järelmõjusid.

Pärast esimest aastat teatas sümptomitest ligikaudu 37 protsenti patsientidest. A*STARi teadlased täheldasid, et püsivate sümptomitega patsientidel oli kehas süsteemne põletik kõrgenenud põletikuliste tsütokiinide tasemega veres, samuti ilmnes immuunvastuse ebanormaalne aktivatsioon kuni 24 kuud pärast esialgset haigestumist. Lisaks tuvastasid nad, et vanematel inimestel, kes põdesid algselt raskelt, tekkis suurema tõenäosusega pikaajaline süsteemne põletik. Samuti ilmnes pikaajaliste sümptomitega inimeste immuunrakkudel vananemise märke. Kahe aasta möödudes olid näitajad normaliseerunud. 

Uuringus manustati kõigile patsientidele üks annus mRNA vaktsiini 12–16 kuud pärast haigestumist. Pärast vaktsiini saamist ei halvenenud sümptomid ega suurenenud põletik. Teadlaste sõnul on pika Covidi põdejatel soovitatav end vaktsineerida, et saada kaitse uuesti nakatumise eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles