Vererõhuravimid leevendavad veel teist levinud probleemi

PM Tervis
Copy
Tunne, justkui süda tuksuks kõrvades, võib olla märk kõrgest vererõhust.
Tunne, justkui süda tuksuks kõrvades, võib olla märk kõrgest vererõhust. Foto: Shutterstock

Peaaegu kõik vererõhku alandavad ravimid vähendavad migreenihaigetel peavaluepisoodide arvu, selgus uuest uuringust. Teadlased nendivad, et see võib pakkuda odavat ja kättesaadavat ravivõimalust, vahendab New Atlas.

Tuikav, pulseeriv peavalu on migreeni tavaline sümptom. Kuid see on palju enamat kui peavalu; migreen võib põhjustada kurnavat valu ja tundlikkust valguse, heli või lõhnade suhtes, häirides tegevusvõimet. Sümptomid on muutlikud, nagu ka valu raskusaste. Hinnanguliselt mõjutab migreen umbes 15 protsenti maailma elanikkonnast.

Migreeniravimid on mõeldud sümptomite peatamiseks ja tulevaste episoodide vältimiseks, kuid need võivad olla kallid.

Vererõhku alandavaid ravimeid, mida nimetatakse antihüpertensiivseteks ravimiteks, kasutatakse mõnikord ennetava vahendina, et vähendada migreeni esinemissagedust ning peavalude kestust ja raskust. Praegused juhised soovitavad migreeni raviks kasutada paari vererõhuravimite klassi, beetablokaatoreid (BB) ja angiotensiin II retseptori blokaatoreid (ARB).

Austraalias Sydneys asuva George'i terviseinstituudi teadlaste uus uuring näitas, et peaaegu kõik antihüpertensiivsed ravimid vähendavad mõnevõrra migreenihaigete peavalude esinemissagedust.

Levinud vererõhuravimid, mida perearstidel on mugav välja kirjutada, võivad olla migreeni või tugevate peavaluepisoodide oluliseks ennetusmeetmeks, ütles uuringu peamine autor Cheryl Carcel.

Teadlased viisid läbi kõigi antihüpertensiivsete ravimite randomiseeritud uuringute metaanalüüsi. Need 50 uuringut, kus kokku 4310 uuritavat, keskendusid migreenile, mille all kannatajatel esines kuus 15 või rohkem peavalupäeva.

Lisaks beetablokaatoritele ja angiontensiin II retseptori blokaatoritele uuriti alfa-blokaatorite (AB), angiotensiini muundava ensüümi inhibiitorite (ACEi) ja kaltsiumikanali blokaatorite (CCB) tõhusust. Neid võrreldi platseeboga.

Iga ravimiklassi kasutamisel esines platseeboga võrreldes vähem peavalupäevi kuus, välja arvatud nendel, kes võtsid ACEid või antihüpertensiivseid ravimeid kombineeritult. Suurim igakuiste peavalupäevade vähenemine oli CCB puhul. Keskmiselt vähendasid antihüpertensiivsed ravimid peavalupäevade arvu kuus keskmiselt ühe päeva võrra lisaks keskmisele platseeboefektile.

Teadlased ütlevad, et nende leiud on kliiniliselt olulised, arvestades antihüpertensiivsete ravimite madalamat hinda ja kättesaadavust, ravikindlustuskaitset ja kõrvaltoimete madalat esinemissagedust. Migreeniravimite sagedane kõrvaltoime on unisus.

Uuring avaldati ajakirjas Cephalalgia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles