Vähisurma riski tõstab üllatav tegur

PM Tervis
Copy
Üksildusel ja sotsiaalsel eraldatusel on rängad tagajärjed
Üksildusel ja sotsiaalsel eraldatusel on rängad tagajärjed Foto: Shutterstock

Tänapäevase üksilduse ja sotsiaalse eraldatuse epideemia tagajärjed võivad olla surmavad, väidavad teadlased.

Inimesed, kes enda sõnul elasid sotsiaalses isolatsioonis või tundsid end üksildaselt, surid suurema tõenäosusega varakult kõikvõimalikel põhjustel, sealhulgas vähki, selgus 90 uuringu analüüsis, mis koondas üle 2,2 miljoni inimese andmed üle maailma, vahendab Medical Xpress.

Teadlaste sõnul pole täpselt teada, kuidas üksildus või sotsiaalne eraldatus tervist ja heaolu mõjutavad, kuid teooriaid on palju.

Üksildased ja sotsiaalselt eraldatud võivad toituda ebatervislikult, liikuda vähe ning suitsetada ja tarbida alkoholi. Lisaks on sotsiaalset isolatsiooni seostatud põletiku ja nõrgenenud immuunsüsteemi esinemisega. Üksildased inimesed võivad väiksemate sotsiaalsete võrgustike tõttu jääda ilma ka vajalikust arstiabist.

Sotsiaalne eraldatus ja üksildus ei ole üks ja seesama, tõid teadlased välja. Sotsiaalne isolatsioon viitab kontakti puudumisele teiste inimestega. Üksildus on tunne, et oled üksi, sõltumata sotsiaalsest kontaktist.

Hiina Harbini meditsiiniülikooli teadlaste Maoqing Wangi ja Yashuang Zhao läbi viidud uuringust koorus, et sotsiaalne eraldatus ja üksildus on seotud ka suurema riskiga surra südamehaigustesse.

Uuringul oli piiranguid, sealhulgas sotsiaalse isolatsiooni ja üksilduse erinevad mõõtmisviisid uuringutes. Enamik uuringuid viidi läbi kõrge sissetulekuga riikides, seega ei pruugi leiud olla üldistatavad vähem jõukate riikide elanikkonnale.

Uuring avaldati ajakirjas Nature Human Behaviour.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles