UURING Vaesus takistab aju arengut kahel põhjusel (1)

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Shutterstock

Vaesuses kasvamine võib oluliselt mõjutada lapse aju arengut, kirjutatakse ajakirjas JAMA Network Open avaldatud teadustöös.

Nii naabruskonna kui ka leibkonna vaesus näib avaldavat mõju aju valgeainetraktide ehk tihedalt kokku pakitud närvikiudude arengule. Viimased võimaldavad ajupiirkondadel omavahel suhelda. Valgeaine mängib seega olulist rolli teabe töötlemisel, vahendab Medical Xpress.

Tulemused pärinevad USA suurimast pikaajalisest aju arengu ja laste tervise uuringust, mille algatasid riiklikud terviseinstituudid 2015. aastal. Uuringus jälgitakse vähemalt kümne aasta jooksul ligi 12 000 last.

«Valgeaine terviklikkus on aju arengus väga oluline,» ütles peamine autor Zhaolong Li Washingtoni ülikoolihaiglast. «Näiteks on valgeaine puudujäägid seotud laste visuaal-ruumiliste ja vaimse tervise probleemidega. Kui suudame tabada, kuidas sotsiaalmajanduslik seisund mõjutab valgeainet arengu varases staadiumis, on lootus, et ühel päeval saame kasutada neid leide ennetuses.»

Vaesuse mõju on keerukas, aga seda võib teadlaste sõnul seletada peamiselt kahe teguriga. Aju kesisem areng võib olla vähemalt osaliselt seotud rasvumisega, mille korral võib tekkida toitainete puudus ja olla häiritud mitu olulist kehalist protsessi. Üldjuhul on vaesuses kasvanud lastel suurem risk rasvuda ja nad saavad madalamaid tulemusi testides, millega uuritakse näiteks tähelepanu, mälu ja mõttetööd, kui nende eakaaslased kõrgema sissetulekuga linnaosades ja leibkondades. Viimane võib osalt olla tingitud piiratud juurdepääsust arendavatele stiimulitele, nenditakse uurimuses.

Samuti leiti uuringutest viiteid, et vaesuses kasvanutel on ajus kõrgem põletikutase.

Teadlased rõhutavad vajadust pakkuda vaesuses elavatele lastele arengut soodustavaid stiimuleid ja tuge tervist toetamaks kehakaalu säilitamist.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles