Pärast neid protseduure võib suureneda infarktirisk

PM Tervis
Copy
Valu rinnus on kõige sagedasem infarkti sümptom.
Valu rinnus on kõige sagedasem infarkti sümptom. Foto: Shutterstock

Teatud invasiivsete protseduuride järel suureneb lühiajaliselt südamelihase infarkti haigestumise risk, vahendab ajakiri Eesti Arst.

Norra ja Rootsi uurijate koostöös analüüsiti mõlema riigi müokardiinfarktiregistri alusel infarkti haigestumist esimese nädala jooksul pärast ambulatoorselt tehtud invasiivseid protseduure. Kokku hinnati 6176 patsiendi andmeid, uuritavate keskmine vanus oli 77 eluaastat ja 64,6 protsenti neist olid mehed.

Uurijate hinnangul ei olnud enamiku invasiivsete protseduuride järel südameinfarkti risk oluliselt suurenenud. Siiski ilmnes mõne üld- või kohalikus anesteesias tehtud protseduuri järgse nädala jooksul suurem infarkti haigestumise risk. Risk oli suurenenud gastrointestinaalse endoskoopia, veresooni haaravate protseduuride, uroloogiliste/günekoloogiliste protseduuride ja ortopeediliste protseduuride järel. Veidi suurenenud risk ilmnes ka lokaalanesteesias tehtud suuõõne ja kõrva-nina-kurguprotseduuride järel.

Autorite hinnangul on enne invasiivseid protseduure vaja põhjalikumalt selgitada südameinfarkti riskitegurite olemasolu, et võimalikke tüsistusi ennetada ja patsienti võimalikest ohtudest informeerida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles