Beebitoidu sisse lekib pakenditest miljoneid mikroplasti osakesi

PM Tervis
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Plastkotikestesse pakendatud beebitoidu sisse eraldub mikrolaineahjus kuumutamisel hulgaliselt mikroplastiosakesi, tuvastasid Nebraska-Lincolni ülikooli teadlased.

Plast laguneb pisikesteks osakesteks, mis saastavad keskkonda. Mikroplasti on leitud taimedes ning loomade ja inimeste kehades. Teadlaste tähelepanu köitis, et paljud imikutoidud on pakendatud väikestesse plastkottidesse, mida saab mugavalt mikrolaineahjus soojendada. Mõnda turustatakse isegi orgaanilisena, mis tähendab, et need on tervislikumad kui teised toidud. Uuriti, mis juhtub plastikuga, kui seda mikrolaineahjus kuumutada. Teadlased ostsid mikrolaineahjus kasutatavaid imikutoitu sisaldavaid tooteid ja viisid need laborisse testimiseks, kirjutab Medical Xpress.

Tagamaks ainult plasti testimise, eemaldas meeskond toidu ja pesi anumad. Seejärel täitsid nad mõned neist deioniseeritud veega, et simuleerida suure veesisaldusega toite, ja teised kolmeprotsendise ACS-klassi äädikhappega, et simuleerida happelisi toite. Nad kuumutasid anumaid mikrolaineahjus erineva aja jooksul ja seejärel uurisid, kui palju plastiosakesi oli simuleeritud toitu sattunud. Meeskond katsetas ka, kui palju plasti eraldus enne kuumutamist, kui tooteid hoiti pikka aega külmkapis.

Selgus, et mikroplasti kogused varieerusid oluliselt, kuid kõik proovid sisaldasid suures koguses plasti. Näiteks ühest konteinerist, mis simuleeris kuus kuud külmkapis hoitud toitu, vabanes ligikaudu 580 000 mikroplasti osakest, mille suurus oli vahemikus 1–14 mikromeetrit. Seejärel vabastas sama konteiner mikrolaineahjus kuumutamisel veel neli miljonit plastiosakest.

Uuring on avaldatud ajakirjas Environmental Science & Technology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles