Kui mitu milligrammi kofeiini on surmav?

PM Tervis
Copy
Energiajookide joomisega tuleb piiri pidada.
Energiajookide joomisega tuleb piiri pidada. Foto: Shutterstock

Lapsed ja noorukid ei peaks üldse tarbima ei kohvi, energiajooke ega energiavett – seal ei ole midagi sellist, mida nad vajaksid ja ei saaks toidust, kuid võib olla aineid, mis suures koguses võivad tekitada terviseprobleeme, edastab toitumine.ee.

See on jook, mis sisaldab üldjuhul kofeiini või teisi taimseid stimulante, tihti ka süsivesikuid, harvem ülimagusaid magusaineid ja vitamiine. Lisaks võib poodidest leida energiavett (sisaldab üldjuhul kofeiini, vähem suhkrut kui tavaline suhkruga energiajook ning võib sisaldada ka vitamiine või mineraalaineid) ja energiashotte (väiksemad pakendid, kõrgem kofeiini sisaldus kui tavalisel energiajoogil).

Energiajookide puhul on teada üksikkomponentide (nt kofeiin, tauriin, suhkur) võimalik mõju tervisele, kuid uuringuid, mis annavad ülevaate kogu energiajoogi mõjust, on vähe. Näiteks on teada, et mõõdukas koguses energiajookide tarvitamine võib suurendada erksust, parandada keskendumisvõimet ja vastupidavust füüsilisele koormusele, tõsta meeleolu ning vähendada väsimust. Teiselt poolt toob regulaarne või suuremates annustes energiajookide tarvitamine endaga kaasa soovimatut tervisemõju, eriti lastele ja noorukitele. Energiajookide tarvitamisega kaasnevad terviseriskid on eelkõige seotud jookide kõrge kofeiini ja suhkrute sisaldusega. Negatiivsest tervisemõjust saab rääkida täpsemalt läbi energiajoogis sisalduvate koostisosade.

Lastele ja noorukitele peetakse ohutuks koguseks kolm milligrammi kehakaalu kilogrammi kohta päevas, kuid mõned allikad soovitavad hoida selle alla 100 milligrammi päevas kõikidel lastel ja noorukitel.

Kofeiini tarbimise kogused täiskasvanutel 1000 mg päevas ja rohkem võivad kaasa tuua mürgituse, mille tunnusteks on peavalu, iiveldus, pearinglus, käte värisemine, spasmid ning vereringehäired. Üle viie grammi kofeiini tarbimine võib osutuda surmavaks.

Tänu kofeiini stimuleerivale toimele võib suurtes kogustes energiajookide tarvitamine avaldada negatiivset mõju kesknärvisüsteemile, põhjustades ärevust, ärrituvust, närvilisust, peavalu, peapööritust, rahutust ja unetust/unehäireid. Energiajookide liigne tarvitamine võib halvasti kontrollitud või diagnoosimata psühhiaatriliste häiretega inimestel põhjustada vaimse seisundi halvenemist.

Suurtel kofeiinikogustel on mõju südame-veresoonkonnale, tuues kaasa südame löögisageduse muutuse (arütmiat ka), pulsi kiirenemise, süstoolse kui ka diastoolse vererõhu tõusu.

Energiajookide tarvitamise tagajärjel liigse kofeiinikoguse saamine võib põhjustada häireid seedeelundkonnas, tuues kaasa iivelduse, oksendamise, kõhuvalu ja kõhulahtisuse. Liigne suhkru tarbimine võib vähendada soolebakterite aktiivsust ning mõjuda halvasti seedetrakti normaalse mikrobioota tasakaalule.

Energiajookides sisalduv kofeiin suurendab diureesi ehk vee väljutamist. Seetõttu tuleks pikaajalisel treeningul vältida energiajookide joomist, kuna higistamise ja kofeiini uriini eritust suurendavate omaduste koostoime võib põhjustada tõsist vedelikupuudust, mis omakorda toob kaasa südame löögisageduse ning kehatemperatuuri tõusu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles