Rauavaegusaneemia ennetamiseks lisa enda menüüsse need toidud

PM Tervis
Copy
Aneemia üks sümptomitest on väsimus.
Aneemia üks sümptomitest on väsimus. Foto: Shutterstock

Rauavaegusaneemia on raua puudusest tingitud aneemia ning kõige sagedasem aneemia liik, mille all kannatavad ligikaudu 20 protsenti naistest, 50 protsenti rasedatest ja kolm protsenti meestest. Rauavaegusaneemia esinemissagedus maailmas on kaks juhtu 1000 elaniku kohta aastas.

Aneemia peamisteks tekke põhjusteks peetakse raua puudust toidus, raua puudulikku imendumist seedetraktist ja raua kadu verejooksude korral. Reeglina on naiste rauavarud väiksemad kui meestel, lisaks on naistel suureks riskifaktoriks raua kadu menstruaalverejooksudega. Meestel ja postmenopausis olevatel naistel on sagedasemaks rauapuuduse põhjuseks seedetrakti verejooks nt seedetrakti haavandi tõttu, mittesteroidsete põletikuvastaste preparaatide (aspiriin) kasutamine, jämesoole kasvaja, emakakasvaja, doonorlus.

Aneemia ennetamiseks tasub tasakaalustada oma toitumist. Rauarikkad toitained on rosinad, maks, sea- ja veiseliha, linnuliha, kala, munad, oad, teraviljaleib jmt. Mõningad teraviljatooted, jahu ja leib on juba eelnevalt rikastatud rauaga. Raseduse ja imetamisperioodil on suurenenud rauavajaduse tõttu soovitav kasutada suukaudseid rauapreparaate.

Allikas: regionaalhaigla

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles