Uriinipulgaga rasedustestid on eilne päev

Jaana Otsa
, Suvereporter
Copy
Olenevalt eluetapist võib raseduse teadasaamine tuua kaasa erinevaid emotsioone.
Olenevalt eluetapist võib raseduse teadasaamine tuua kaasa erinevaid emotsioone. Foto: Shutterstock

Uriiniproovidel põhinev rasedustest võib üsna pea kaotada oma populaarsuse, sest turule jõuab esimene rasedust sülje kaudu tuvastav test. 

Ühendkuningriigis ja Iirimaal on saadaval rasedustest nimega SaliStick, mis toimib sarnaselt suukaudsete COVID-19 testidega. Süljeproovi kogumiseks kasutatakse käeshoitavat aplikaatorit, mis asetatakse analüüsiribale. Tulemused kuvatakse pulga ekraanil kümne minuti jooksul. Kaks joont näitavad rasedust, üks annab aga negatiivse tulemuse.

SaliStick testib β-hCG-d ehk koorioni gonadotropiini vaba betaalaühiku taset, mida nimetatakse rasedushormooniks. Seda tuvastatakse süljest umbes kolme kuni nelja rasedusnädala jooksul.

Kliinilistes uuringutes osalenud naiste testide tulemuste põhjal peetakse SaliSticki 95 protsenti usaldusväärseks, kui seda on tehtud alates menstruatsiooni ärajäämise esimesest päevast. Veelgi enam, rakendus võimaldab tulemusi digitaalselt lähedastega jagada.

«See põnev uuendus annab naistele võimaluse testida rasedust puhtamal ja lihtsamal viisil ning tegelikult on rasedustestide turul see juba ammu hilinenud arendus.»

Nii kommenteerib ettevõttega koostööd tegev Abingdon Healthi tegevjuht Chris Yates. Kuigi süljeproovil põhinev rasedustest on uuringute järgi veidi vähem täpsem kui uriinipulga test, on testi eeliseks see, et selle tegemiseks ei pea otsima eraldi privaatset ruumi. Siiski peab testi tegemiseks pärast söömist või joomist ootama 30 minutit, et mitte kahelda tulemuse õigsuses.

Ettevõte on suurendanud tootmist, et tuua turule miljon testi kuus. Ühendkuningriigis ja Iirimaal on SaliStick eksklusiivne SuperDrugi kauplustes hinnaga 9,99 naela (12, 75 USA dollarit), mis on võrreldav traditsiooniliste rasedustestidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles