Austraalias saab vaimse tervise seisundeid ravida narkootikumidega

Jaana Otsa
, Suvereporter
Copy
Narkootiliste ainete kasutamine mõjutab inimese käitumist ja tunnetust
Narkootiliste ainete kasutamine mõjutab inimese käitumist ja tunnetust Foto: Shutterstock

Austraalia on esimene riik, kus psühhiaatritel on luba patsientidele välja kirjutada teatud psühhedeelseid aineid ravimaks depressiooni või posttraumaatilist stressihäiret. 

Alates laupäevast saavad Austraalia arstid välja kirjutada MDMAd ehk metüleendioksümetamfetamiini annuseid, mida tuntakse ka Ecstasy nime all. Psilotsübiini, psühhedeelsete seente psühhoaktiivne koostisosa, võib anda patsientidele, kellel on raskesti ravitav depressioon. Riik kandis need kaks ravimit heakskiidetud ravimite hulka.

Monashi farmaatsiateaduste instituudi neuromeditsiini avastuskeskuse asedirektori Chris Langmeadi sõnul on viimase 50 aasta jooksul vaimse tervise probleemide ravis tehtud vähe edusamme. Selle tõttu üllatas teadlasi asjaolu, et raviuuendustega alustati veebruaris, mis jõustus juba 1. juulil. Teadlaste sõnul kuulub läbimurre teadusuuringute esirinda.

Samuti on kaks USA osariiki nende kasutamise heaks kiitnud: Oregon, kes legaliseeris psilotsübiini kasutamise täiskasvanutel, ja Colorado, kes  dekriminaliseeris psilotsübiini 2022. aastal. Isegi president Joe Biden on avatud rääkima kaasa vestlustel, mis puudutavad psühhedeelikume kui uut raviviisi. 

USA toidu- ja ravimiamet nimetas psilotsübiini 2018. aastal läbimurderaviks. Eesmärk on kiirendada tõsiste haiguste raviks kasutatavate ravimite väljatöötamist. Siiski ei ole Ameerika psühhiaatrite assotsiatsioon psühhedeelikumide kasutamist täielikult heaks kiitnud.

Meditsiinieksperdid USAs ja mujal, sealhulgas Austraalias, on hoiatanud, et vaja oleks rohkem uurida ravimite tõhusust ja hallutsinatsioonide esinemise riskiulatust. Lisaks on ravimid Austraalias kallid – umbes 10 000 dollarit (6600 USA dollarit) patsiendi kohta.

Probleemkohad Monashi ülikooli kliinilise psühhedeelse labori juhi Paul Liknaitzky sõnul on ennatlik teenusele üleminek, ebapädevad arstid, kallis ravi ja patsientide minimaalne järelevalve pärast ravimite manustamist. Austraallaste võimalus saada psühhedeelikumide ravi nendel tingimustel on ainulaadne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles