Uus tehisintellekt aitab viljatutel meestel saada isaks (1)

Jaana Otsa
, Suvereporter
Copy
Maailmas on väga palju häid mehi, kellest saavad kunagi suurepärased isad
Maailmas on väga palju häid mehi, kellest saavad kunagi suurepärased isad Foto: Shutterstock

Austraalias on teadlased välja töötanud uue tehisintellekti SpermSearch, mis suudab koeproovidest tuvastada viljatute meeste seemnerakke. Uusarendus annab lootust meestele, kes soovivad saada bioloogilist last, kuid kelle seemnevedelikus puuduvad spermatosoidid.

Viljakuse kõige raskem vorm on mitteobstruktiivne azoospermia, mille korral on spermide puudulikkuse tagamaad teadmata ja ravivõimalused seega väga piiratud, vahendab ERR.

Spermatosoidide puudumise põhjuseks seemnevedelikus võivad olla geneetika, hormonaalne tasakaalutus, radioaktiivne kiirgus, toksiinid ja erinevad ravimid. Sellest on mõjutatud umbes üks protsent meestest ja viis protsenti viljatusravi otsivatest paaridest.

Protseduuri käigus eemaldatakse viljatutel meestel osa nende munanditest, seejärel ekstraheeritakse sealt sperma, et seda saaks kasutada partneri munaraku viljastamiseks. Embrüoloogidel võib kuluda kuni kuus tundi koeproovi eemaldamiseks, et spermat leida ja isoleerida, mis võib teiste rakkude ja osakeste olemasolu tõttu olla keeruline. Selleks on Sydney tehnikaülikooli teadlased välja töötanud algoritmi, mis kaotab koeproovist sperma leidmiseks vajalikud osad ning teeb seda kiirelt ja täpselt.

SpermSearchi süsteemi õpetati välja tuhandete liikumatute mikroskoopiliste kujutistega, kuhu kaasati koos spermatosoididega ka muid rakke, kusjuures esile tõsteti ainult sperma. See võimaldas süsteemil tuvastada, milline näeb seemnerakk välja.

Teadlased kasutasid SpermSearchi väljatöötamiseks terveid sperma ja munandikoe proove seitsmelt 36–55-aastaselt mehelt, kellel on diagnoositud mitteobstruktiivne azoospermia. Mehed olid selleks annetanud koejääke, mida protseduuriks ei kasutatud.

Seejärel võrdlesid teadlased, kui kiiresti ja täpselt tuvastab tehisintellekt seemnerakke koeproovidest, võrreldes seda embrüoloogi tööga. Tulemused näitasid, et tehisintellekt tuvastas proovidest rohkem seemnerakke, see töö oli viis protsenti täpsem embrüoloogi omast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles