Tasub teada: millised on songa tekkimise riskitegurid

PM Tervis
Copy
Kaalutõus on songa tekkimise riskitegur.
Kaalutõus on songa tekkimise riskitegur. Foto: Shutterstock

Song on kõhukelmega kaetud kõhukoopa elundi või selle osa väljasopistumine läbi kõhuseina nahaalustesse kudedesse. Väljasopistumine toimub läbi nn nõrkade kohtade. Kõhuseina teatud osade nõrkus on kas kaasasündinud või elu jooksul omandatud. Nõrgale kohale tekib väljavõlvumus, mis sisaldab tavaliselt rasvkude, vahel ka soolelinge. Song tuleb paremini nähtavale püstiasendis ja punnestamisel.

Kõige sagedamini esineb kubeme- ja nabasonga. Kubemesonga esineb rohkem meestel. Songa, mis tungib läbi operatsiooniarmi, nimetatakse armisongaks. Harvem esineb reie- ja ülakõhusonga.

Songa tekkimise riskitegurid:

  • raske füüsiline töö ja raskuste tõstmine;
  • krooniline köha;
  • kõhukinnisus;
  • oluline kehakaalu tõus.

Song võib esineda vaevusteta, kuid võib põhjustada ka ebamugavustunnet ja valu. Vaevused tugevnevad füüsilisel pingutusel. Lamavas asendis on tavaliselt võimalik songa kõhuõõnde tagasi lükata.

Kui songa ei õnnestu tagasi lükata, kuid puudub valu, on tegu fikseerunud songaga. Kui songa ei õnnestu tagasi lükata, kuid esineb songa piirkonnas püsiv valu, võib olla tegu pitsunud songaga. Sel juhul peab kohe pöörduma kirurgi poole, kirjutab Tartu Ülikooli kliinikum

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles