Tervishoiutöötajad on kimpus läbipõlemisega

Jaana Otsa
, Suvereporter
Copy
Õdede ja arstide töö on raske nii füüsiliselt kui ka vaimselt
Õdede ja arstide töö on raske nii füüsiliselt kui ka vaimselt Foto: Shutterstock

Tervishoiutöötajate missiooniks on aidata patsiente, kuid kiire töötempo juures kipuvad nad unustama enda heaolu. Läbipõlemine tervishoiutöötajate seas võib kujutada endast suuremat ohtu, kui kannatama hakkab isiklik elu, millest sõltuvad töötulemused. Õnneks on olemas näpunäiteid, kuidas seda vältida. 

Pole ebatavaline, et tööl on halb päev või isegi halb nädal, kuid kui see juhtub alatihti, saab sellest üks kord probleem. On ebamugav tunne, kui töö ei paku enam rahuldust või tööle minek nõuab suuremat pingutust. 

Läbipõlemise sümptomiteks võib lugeda üliemotsionaalsust või vastupidi, tuimust halbade uudistega kokku puutudes. Inimsuhted kannatavad, kuna tundub, et inimesed nõuavad liiga palju. Suhtumine ümbritsevasse on negatiivne ja ükskõik, kui palju puhata, on väsimus endiselt suur. Tervishoiutöötajatele omaselt kantakse tihti tööd koju kaasa, mille tõttu tundub, et töö ei saa kunagi otsa. Läbipõlemine võib põhjustada depressiooni, ärevust, unetust ja füüsilisi vaevusi, nagu peavalu või kõhuvalu.

Pandeemia algusest saadik on tervishoiutöötajad üle töötanud. Üheks viisiks, kuidas ravida läbipõlemist, peetakse töölt lahkumist. Õnneks on läbipõlemisest võimalik taastuda ka töölt lahkumata.

Keskendu positiivsele

Peaagu iga töö annab kaasa midagi positiivset ja on kogemus omaette. Tuleb mõelda, mis on üllas eesmärk, mille nimel töötada. Näiteks on soovituslik teha nimekiri headest asjadest ja mõelda võimalikult paljudele aspektidele – äkki on see viis pidamaks üleval oma peret või hoopis aitamaks kogukonda. Kui ajad on keerulised, tasub neid endale uuesti meelde tuletada.

Ole tähelepanelik

Õpi pöörama tähelepanu meeldivatele olukordadele, mis tööl juhtuvad. Näiteks patsient, kes naeris su nalja üle, või töökaaslane, kes tegi sulle komplimendi – need on väiksed hetked, mis muudavad meie elu tähendusrikkaks.

Ole tänulik 

Ole tänulik selle üle, mida meie töö meile võimaldab. Nii nagu peame meeles igapäevaelus olulist, nagu toit ja peavari, tuleks meeles pidada ka meid ümbritsevat: oma aed, jalgratas, lemmikloom jne. Tihtipeale peame neid kõiki  iseenesestmõistetavaks.

Ole tervislik 

Tervisliku eluviisi juurde kuulub tervisilik toitumine. Stressiperioodil on meil komme kas süüa liiga palju või liiga vähe. Päevakava on mõistlik ette planeerida, et mitte jätta vahele vajalikke toidukordi. Enamikul inimestel on harjumus väsimust leevendada suhkru või kofeiiniga, kuid nende liigtarbimisel on toime vastupidine. Samuti tunduvad alkohol ja tubakas olevat head stressileevendajad, kuid pikas perspektiivis mõjutab see meie füüsilisi pingutusi.

Püüdke olla füüsiliselt aktiivne. Trenn annab rohkem energiat, parema tuju ja une.

Tähtis on pidada kinni korralikust unerežiimist. Mõistlik on jätta enne magamaminemist aega lõõgastavatele tegevustele, nagu raamatu lugemine või rahuliku muusika kuulamine, selle asemel et kuhjata tegevusi viimase hetkeni. 

Püsi terve

Füüsilise tervise kõrval on vaja korras hoida ka vaimset tervist. Tervishoiutöötajana tuleb kasuks, kui treenida pidevalt oma aju, lugedes või õppides juurde uut, et hoida end eriala uuendustega kursis. Vaimse tervise korrashoidmiseks on aga vajalik leida enesearendamise kõrvalt vaba aega ja tegeleda meeldivate tegevustega. 

Ole paindlik 

Üks levinumaid läbipõlemise põhjusi on tunne, et meil puudub töö üle kontroll. Oluline on mõista, et isegi kui me ei saa olukordi kontrollida, saame kontrollida oma reaktsiooni toimunule. Muutustele vastuseismine muudab elu keeruliseks. Parem oleme valmis kohanema uute olukordadega ja muudatustega kaasa minema.

Ära võta tööd koju kaasa 

See on tervishoiutöötajate seas levinuim probleem. Andke tööl endast parim, kuid jätke töö tööle, et saaksite kodus rahulikult puhata, lõõgastuda ja valmistuda järgmiseks päevaks. Tööle naastes töötate niimoodi tõhusamalt.

Suhelge lähedastega 

Teie elu on midagi enamat kui ainult töö. Inimesed meie elus on olulised. Leidke aega lähedastega suhtlemiseks. Näiteks kohtinguõhtu abikaasaga, rahulik õhtusöök perega päeval toimunust vesteldes või iganädalane telefonikõne sõpradele ja perele, kes elavad sinust kaugel. Mõelge hobile, kus saaks lisaks meeldivale tegevusele luua häid tutvusi.

Otsi abi 

Kui ükski neist abinõudest ei aita, pöörduge abi palumiseks oma usaldusisiku poole. Mõnikord aitab probleemi lahendada murede kurtmine lähedasele, kuid paljud inimesed vajavad professionaalsemat tuge. Suurematel organisatsioonidel on konfidentsiaalsed töötajate abiprogrammid. Selle puudumisel on soovituslik leida elukoha lähedal olev nõustaja, kes kuulaks ja annaks sulle professionaalset abi.

Kõik need tehnikad aitavad läbipõlemisest üle saada. Piirake negatiivseid mõtteid ja hoidke tegevusi omavahel tasakaalus. Allaandmise asemel tuleb jääda tugevaks ja mõelda, et ainus variant raskes olukorras on hakkamasaamine, ükskõik kui keeruline see ka poleks. Mõnikord on töölt lahkumine parim lahendus läbipõlemise vältimiseks, kuid tavaliselt aitavad nimetatud näpunäited seda ennetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles