Päikesesõltuvusest võõrutab tihti ainult karm diagnoos

Marilin Vikat
, vanemtoimetaja
Copy
La Roche-Posay teadusdirektor, dermatoloog Delphine Kerob on aidanud välja töötada algoritmi, mis annab mobiiltelefoniga tehtud foto abil hinnangu naha seisukorrale.
La Roche-Posay teadusdirektor, dermatoloog Delphine Kerob on aidanud välja töötada algoritmi, mis annab mobiiltelefoniga tehtud foto abil hinnangu naha seisukorrale. Foto: Marilin Vikat

Kui patsiendid kurdavad pigmendilaikude üle, palub dermatoloog Delphine Kerob neil võrrelda sealset nahka mõne muu kohaga kehal, mis on tavaliselt päikese eest kaitstud.

«Vahe on suur! Siis nad mõistavad, et pigmendilaigud pole tekkinud vananemise, vaid päikese tõttu,» räägib L’Oréali gruppi kuuluva La Roche-Posay teadusdirektor Kerob. Varem ka vähiraviga tegelenud arst, kel on teaduskraad molekulaarbioloogias, suunab nüüd jõupingutused vähi ennetamisele.

«Päikese käes olemine on teatud juhtudel omamoodi sõltuvus, nagu suitsetamine,» tõdeb ta. Jumekusega on seotud ilustandard, mida ihaletakse, ja mõnikord muudab arsti sõnul suhtumist viimaks saabuv raputus. «Nahavähi diagnoos on inimestele väga suur šokk. See on nii tugev, et paneb harjumusi muutma,» sõnab ta. Melanoomi raviprognoos on tihedalt seotud sellega, kui vara see avastatakse, nendib ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles