Eesti Tervise Fond kuulutab välja ideekonkursi «Mida teha, et laps oleks suvel aktiivne?»

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Eesti Tervise Fond kutsub kõiki kaasa mõtlema, kuidas muuta Eesti laste suvi huvitavaks ning mitmekülgseks. Konkursile esitatud parimad ideed edastatakse Tervise Arengu Instituudile, Sotsiaalministeeriumile ning Eesti Linnade ja Valdade Liidule.

«Suur osa lapsi on jäänud suvevaheajal täiesti unarusse – neil pole kusagile minna, pole inimesi, kes lastega tegeleks ning murekohaks on ka sõltuvus nutiseadmetest või arvutimängudest, mis hoiavad last nelja seina vahel,» rääkis Eesti Tervise Fondi juhataja dr Eero Merilind.

«Ajad on muutunud: enam pole maavanaemasid, kes võtavad rõõmuga lapsed enda hoida. Laste isoleeritus üksteisest ning suvel toas konutamine soodustab vaimseid muresid ning depressiooni, mis on meie ühiskonnas tänasel päeval väga tõsine valukoht. Usun, et kindlasti on Eesti inimestel häid ideid, kuidas teha nii, et lapse suvi oleks aktiivne ning pakuks positiivseid elamusi. Väga ootame kaasa mõtlema spetsialiste, kes on töö tõttu juba seotud laste huvitegevustega. Samuti kui mõnes peres, külas või linnas on suviti kasutusel mõni hea praktika, siis kindlasti ootame ka neid näiteid! Kõik ideed on teretulnud!»

Tervise Arengu Instituudi (TAI) uuringutulemuste põhjal liigub iga päev piisavalt vaid iga kuues koolilaps. Soovituste kohaselt peaksid lapsed ja noored kogu nädala jooksul iga päev aktiivselt liikuma vähemalt 60 minutit. TAI uuringud näitavad, et kehaliselt aktiivsemad noored on oma eluga rohkem rahul, neil on parem tervis ning nad tarvitavad vähem alkoholi ja tubakat.

«Õues käimine on oluline, kuid tähtis on ka liikumiseks vajalike oskuste õpetamine. Kui oskused on olemas, tekib ka rõõm liikumisest ning lapsest sirgub suurema tõenäosusega aktiivne täiskasvanu. Parim aeg selleks on varane lapsepõlv, aga sõltumata lapse vanusest on oluline roll toetaval keskkonnal ja pere eeskujul,» kommenteeris TAI direktor Annika Veimer.

Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler dr Heidi Alasepa sõnul algab lapse tervis lapse kodus. «Mida teadlikumad on vanemad, seda suurem lootus on, et lastel on nii vaimne kui füüsiline tervis parem. Pandeemia süvendas isoleeritust, kurvameelsust, liikumisaktiivsuse langust. On väga oluline jälgida oma lapse käitumist, rääkida temaga, veeta koos aktiivselt aega,» ütles asekantsler dr Heidi Alasepp.

«Sel aastal pöörame riigi tasemel rohkem tähelepanu liikumisele. Väga oluline on valdkondade ülene koostöö erinevate ministeeriumitega. Tervis ei ole vaid sotsiaalministeeriumi tervise valdkonna ja Tervisekassa eesmärk, vaid peab olema meie ühiskonna teadlik valik. Lapse järjekindel suunamine liikumisele, arendavatesse huviringidesse, tervislikule toitumisele annab talle aluse õnnelikuks eluks. Meie tegeleme nii ennetuse kui ka tagajärgedega. See viimane on alati keerulisem teekond kui tervisliku elustiili valimine.»

Parimad ideed valib välja žürii, kuhu kuuluvad Tervise Fondi juhataja dr Eero Merilind, Tervise Arengu Instituudi direktor Annika Veimer, Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler dr Heidi Alasepp, kardioloog prof Margus Viigimaa ja Geenivaramu teadlane prof Neeme Tõnisson. Oma ideid saab saata kuni 31. augustini aadressil: www.ideekonkurss.arst.ee. Parimate ideede autoreid tunnustatakse septembris.

SA Eesti Tervise Fond on asutatud 25. mail 2007. Sihtasutuse eesmärk on Eesti rahva tervise areng, aktiivse eluea pikenemine, tervislike eluviiside propageerimine ning terviseteabe jagamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles