Oled koguaeg vihane? Nende meetoditega hoiad raevu kontrolli all

PM Tervis
Copy
Vihane töötaja. Pilt on illustreeriv.
Vihane töötaja. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Viha on üks tavalisemaid emotsioone, mida kõik inimesed aeg-ajalt tunnevad. Enamjaolt tekib see siis, kui näeme ja kogeme ebaõiglust. Selleks, et viha ei muutuks agressiooniks, tuleb osata sellega ümber käia, räägib kliiniline psühholoog ja Verge koolitaja Airiin Demir.

«Kõige sagedamini tekib viha ja sellest tulenev agressiivsus teiste inimestega suhtlemisel. Kuna teiste käitumise kontrollimine ei kuulu meie võimusesse, tuleb osata kontrollida ja juhtida iseenda reaktsiooni,» selgitas Verges agressiivsete olukordadega toimetuleku koolitaja ja kliiniline psühholoog Airiin Demir.

Oskus agressiooniga toime tulla parandab Demiri sõnul elukvaliteeti. Agressioon keskendub teisele inimesele, kas füüsiliselt või vaimselt haiget tegemisele ning ühtlasi põhjustab kahju mõlemale osapoolele.

Tea enda päästikuid

«Teades olukordi, mis tekitavad viha, ja osates iseenda juures tähele panna ärritumise märke, saad sa ennast peatada enne, kui muutud agressiivseks. Enamasti vihjavad sellele emotsionaalsed ja füüsilised aistingud. Keha annab tunnete kaudu märku, kui midagi on valesti,» kirjeldas Demir. Ta tõi näitena, et nii võime tunda, et klomp on kurgus, midagi põleb rinnus, rinnal on raskus või liigub kehas pulbitsev ärevus.

Võta aega rahunemiseks

«Tabades enda juures ärritumise märke, astu alustuseks samm tagasi. Hinga sügavalt sisse ja mõtle, mis sind hetkel häirib. Piisab kas või minutist, et hoida ära konflikte iseenda ja teistega, kuna peatad emotsionaalse vastuse,» soovitas Demir.

Ühelt poolt on see lihtne, kuid teisalt keeruline. Vahel, kui tunded on väga tugevad, on mõistlik olukorrast lahkuda ja tekitada endale hingamiseks ja rahunemiseks nii aega kui ruumi.

Tee midagi füüsiliselt aktiivset

Ühe võimalusena agressioon enda kasuks hoopis pöörata, on kasutada selle energiat millekski heaks.

«Agressioon tekitab pea alati energiasööstu. Kasuta vihast saadud energiat jalutamiseks, jooksmiseks või raskuste tõstmiseks. Sellisel moel annad agressioonile võimaluse tervislikult ilmneda ja tekitad endas hoopis uusi ja paremaid tundeid,» avaldas Demir võimalusi, kuidas energiat suunata ja parandada.

Ole avatud ja räägi

«Kui tunned raevu, siis proovi sellest rääkida sõbra, kallima või vaimse tervise spetsialistiga. Sageli ei ole tarvis ka eneseanalüüsiks muud, kui rääkimist või enda tunnete peegeldamist,» nentis Demir.

Vihast rääkimine aitab end teinekord rahulikumalt tunda ja vältida agressiivset reageerimist. «Kui tunned, et sul ei ole sellest kellegagi rääkida, siis pane oma mõtted kirja,» soovitas Demir.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles