Need toidud aitavad tasakaalustada kolesterooli

PM Tervis
Copy
Küüslauk on üks võimsamaid looduslikke ravimeid
Küüslauk on üks võimsamaid looduslikke ravimeid Foto: Shutterstock

Kolesteroolitaset saab toiduga reguleerida. Selleks tuleb oma toidumenüü üle vaadata. 

Lõhest ja teistest rasvastest kaladest saame oomega-3-rasvhappeid, mis on olulised ateroskleroosi (arterilubjastuse) vältimiseks ning põletikuliste protsesside ärahoidmiseks nii veresoontes kui teistes organites. Oomega-3-rasvhapped tõstavad HDL-kolesterooli taset veres. Samuti leidub oomega-3-rasvhappeid lina-, kanepi-, kõrvitsa- ja chia seemnetes ning nende õlides, kuid ära ei tohi unustada, et neist ei suuda organism nii efektiivselt põletikke vähendavaid ühendeid toota. Loomse päritoluga oomega-3-rasvhapetes on need ühendid juba valmiskujul olemas.

Küüslauk vähendab vereliistakute kokkukleepumist ja alandab vererõhku. Samuti kaitseb küüslauk veresooni, takistades kolesteroolil arteri seintele kleepumast ning hoiab seega ära hilisema trombiohu.

Ka must ja roheline tee omavad kolesterooli alandavat toimet, vähendades seeläbi riski haigestuda südame-veresoonkonnahaigustesse. Roheline tee on ka rikas antioksüdantide poolest, mis takistavad kolesterooli rääsumist.

Kolesterooli alandavat toimet omavad ka probiootikume ehk «kasulikke baktereid» sisaldavad toidud. Siia alla kuuluvad sellised fermenteeritud toidud nagu hapukapsas, hapendatud kurgid ja seened ning hapendatud piimatoodetest jogurt ja keefir.

Kindlasti ei tohiks ära unustada ka fütosteroole sisaldavaid taimseid toite. Headeks fütosteroolide allikateks on kõrge küllastumata rasvhapete sisaldusega toiduained, näiteks avokaado, linaseemned ja maapähklid, samuti taimeõlid. Kui loomse rasva hulka vähendada ja kasutada selle asemel õlisid, siis enamasti vere kolesteroolisisaldus väheneb.

Kolesterooli ainevahetuse võib korda saada ka letsitiinirikka toidu normaalse tarbimisega. Letsitiin on ühend, mida leidub munakollases, piimas (s.h. petipiimas) ja sojatoodetes. Kui pole kaugele arenenud südamehaigust või väga kõrget vere kolesteroolitaset, on vale piima ja muna söömist karta. Neis on küll kolesterooli, kuid ka palju tasakaalustavat letsitiini.

Samuti soodustab igasugune liikumine ja füüsiline aktiivsus vere hapnikusisalduse tõusu, vereringe paranemist ja kolesterooli tõstvate stressihormoonide langetamist. Väga oluline on hoiduda liigsest stressist, kuna stressihormoonid suurendavad põletikuühendite sisaldust kehas ja need omakorda kolesteroolitaset. Jalutuskäigud looduses, piisav uneaeg, heade sõprade seltskond ja rõõmus meel aitavad kehal stressi leevendada ja ka kolesterooli alandada, kirjutab Ketlin Jaani-Vihalem portaalis tervisliktoitumine.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles