Ühele suurimale ülemaailmsele terviseprobleemile on leitud võimalik lahendus

PM Tervis
Copy
Antimikroobikumiresistentsuse vastu on leitud relv ja selleks on külm plasma
Antimikroobikumiresistentsuse vastu on leitud relv ja selleks on külm plasma Foto: Queen's University Belfast

Uued uuringud, mida juhib Queen’s University Belfast koostöös USA Thomas Jeffersoni ülikooliga, on avastanud innovaatilise viisi, kuidas kasutada külma atmosfäärirõhu plasmat relvana antibiootikumide jõu suurendamiseks. See murranguline teaduslik edasiminek võib pakkuda lahendust antibiootikumiresistentsusega seotud globaalsele tervisekriisile.

Igal aastal põhjustab antimikroobikumiresistentsus üle viie miljoni surma kogu maailmas, kuna kopsupõletik, haavade või vereringe infektsioonid, mis olid kunagi hõlpsasti ravitavad, on muutunud antibiootikumide suhtes üha resistentsemaks.

Teadlased avastasid, et külma plasma ja antibiootikumide ühendamine nõrgendab oluliselt Pseudomonas aeruginosa biofilmi. See on tavaline bakter, mis põhjustab sageli raskesti ravitavaid infektsioone. See innovaatiline lähenemine muudab need märkimisväärselt paremini ravitavaks.

«Meie uuring näitab külma plasma ja antibiootikumide kombinatsiooni tohutut potentsiaali,» kommenteerib uuringu autor doktorant Jordanne Maybin, Queen’si ülikooli Belfasti farmakoloogiakoolist. «See innovaatiline lähenemine pakub mitte ainult efektiivsemat ravivõimalust, vaid võib pikendada ka meie praeguste antibiootikumide kasulikku eluiga. See võimalik läbimurre võiks osta aega võidujooksus antibiootikumiresistentsuse vastu.»

Teadlased viitavad sellele, et nende avastus võib muuta bakteriaalsete infektsioonide, eriti antibiootikumiresistentsete bakterite põhjustatud infektsioonide vastu võitlemise viisi. Tõestades antibiootikumide oluliselt suurenenud efektiivsust külma plasma kasutamisel Pseudomonas aeruginosa biofilmide vastu, on nad avastanud uue lubava suuna võitluses surmavate bakterite vastu.

Dr Thomas Thompson, Queen’si ülikooli Belfasti farmakoloogiakooli teadur ja uuringu kaasautor, annab uuringule ainulaadse vaatenurga. «Nii teadlase kui apteekrina olen olnud tunnistajaks antibiootikumiresistentsuse kasvavale probleemile,» selgitab ta.

Professor Brendan Gilmore, kes juhib biofilmide uurimisrühma Queen’si ülikooli Belfasti farmakoloogiakoolis ning on selle uurimisprogrammi peamine uurija, lisas: «Külm plasma on suhteliselt uus antimikroobne tehnoloogia. See kombinatsioon pakub mitte ainult potentsiaalset võimalust infektsioonide tõhusaks raviks palju väiksemate antibiootikumide doosidega, kui tavaliselt on vaja, vaid ka seda, kuidas bakterid reageerivad külma plasma ravile, mis võimaldab tehnoloogiat veelgi optimeerida.»

Tulevikku silmas pidades loodab meeskond, et infektsioonid muutuvad leebemaks, raviajad ja nakkusjuhtumid vähenevad. Nende uuring mitte ainult ei püüa parandada olemasolevaid ravimeetodeid, vaid soovib ka inspireerida uusi strateegiaid antibiootikumiresistentsusega tegelemiseks, mis on praegu üks suurimaid ülemaailmseid terviseprobleeme.

Uuring on avaldatud ajakirjas Biofilm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles