Fekaalidega saab ravida seda karmi haigust

Jaana Otsa
, Suvereporter
Copy
Fekaalse mikrobioota transplantatsiooni kasutati esimest korda Lääne meditsiinis aastal 1958.
Fekaalse mikrobioota transplantatsiooni kasutati esimest korda Lääne meditsiinis aastal 1958. Foto: Shutterstock

Kliiniliste uuringute järgi on selgunud, et väljaheite siirdamine tervelt inimeselt haigele patsiendile on melanoomi ravi eesmärgil ohutu ja aitab võidelda paljude haiguste vastu.

Üha rohkem uuringuid on toonud esile soolestiku mikrobioota ülekandmise tähtsust üldisele tervisele, näiteks nagu rasvumise, teist tüüpi diabeedi, soolehaiguste ja mitmete vähivormide puhul. 

Fekaalse mikrobioota ülekanne on soole mikrofloora siirdamine seedetrakti ülemise või alumise tee kaudu tervelt doonorilt haigele patsiendile. Seda manustatakse kapslina, nasogastraal- või duodenaalsondi, klistiiri või kolonoskoopia teel. Seda ravimeetodit kasutades on võimalik leevendada melanoomi vähiravi tüsistusi. 

Melanoom on pahaloomuline kasvaja, mis tekib pigmenti tootvatest rakkudest ehk melanotsüütidest. Siirderavi kontrollpunktiks on immunoteraapia, mis blokeerib valgud takistamaks immuunsüsteemi vähirakkude ründamisel. 

Kliinilises uuringus osalesid Lawsoni Terviseuuringute Instituut, Montreali Ülikooli haiglakeskus ja Juudi Üldhaigla. Kaugelearenenud melanoomi raviuuringu käigus testiti, kas immunoteraapia väljaheite siirdamisega on ohutu ning seda, kuidas see mõjutab ravitulemust.

Teadlased värbasid katsesse 20 melanoomiga patsienti ja andsid neile ühe seansi jooksul suu kaudu umbes 40 väljaheite siirdamise kapslit nädal enne immunoteraapiaravi alustamist. 19 osalejal oli neljanda staadiumi melanoom, sealhulgas kolmel neist aju metastaasidega.

Ohutusega seonduvalt kogesid kaheksa patsienti fekaalse mikrobioota transplantatsiooni ravi tulemusena väheseid kõrvaltoimeid, nagu näiteks kõhulahtisus, kõhupuhitus ja ebamugavustunne kõhus, kuid sellegipoolest soovisid patsiendid ravi lõpule viia. Viiel patsiendil tekkisid immunoteraapia käigus kõrvaltoimed, mille tõttu soovisid nad ravi lõpetada.

Uuringu teine eesmärk oli hinnata fekaalse mikrobioota transplanatatsiooni ja immuunoteraapia kombineerimise ravi koosmõju. 20% patsientidest saavutas täieliku ravivastuse ehk kõikide sihtkollete kadumise ja 45% osalise vastuse ehk vähi sihtkollete läbimõõdu vähenemise.

Uuringu tulemus kinnitab, et fekaalse mikrobioota ülekanne leevendab küll vähiravi tüsistusi, kuid sellegipoolest on infektsiooni risk suur ja selle kohta on tehtud vähe kliinilisi uuringuid. Ometi võib see uuringu autori Bertrand Routy sõnul olla uus raviviis leevendamaks vähist tulenevaid vaevusi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles