Loe, mis põhjusel on nende ravimite koostisosad muutumas

Jaana Otsa
, Suvereporter
Copy
Valuvaigistite tihe kasutamine võib tekitada tervisele vastupidist reaktsiooni.
Valuvaigistite tihe kasutamine võib tekitada tervisele vastupidist reaktsiooni. Foto: Shutterstock

Paratsetamool ja Ibuprofeen kuuluvad maailma levinuimate käsimüügiravimis olevate valuvaigistite hulka, kuid nende tootmiseks on vaja toornaftat. Nüüd on Bathi Ülikooli teadlased välja töötanud säästvama meetodi, kuidas ravimeid toota. 

Kui tunneme peavalu, kasutame selle maha vaigistamiseks peavalurohtu mõtlemata, millest see ravim koosneb. Paratsetamooli ja Ibuprofeeni valmistatakse toornaftast saadud kemikaalidest. Igal aastal toodetakse neid ravimeid umbes 100 000 ringis jättes tähelepanuta komplikatsioonid, mida nende liigne kasutamine võib kaasa tuua.

Bathi Ülikooli teadlased on välja töötanud uue meetodi, kuidas neid ravimeid valmistada kasutades lähteaineteks taastuvaid tooraineid. Ravimite tootmist on kaalutud alustada beeta pineenist, mis kuulub tärpentiini koostisesse. See taimedes leiduv orgaaniline ühend on saadud mändidest paberi tootmise jääkainena.

Bathi meeskonna sõnul ei saaks läbiviidav uuring ainult muuta neid baasravimeid keskkonnasõbralikumaks, vaid teeksid nende tootmise lihtsamaks toorainete odava kättesaadavuse tõttu.

«Nafta kasutamine ravimite valmistamises ei ole jätkusuutlik - see aitab kaasa heitkoguste suurenemisele ning selle hind on tõusutrendis, millest paraku sõltuvad paljud ravimifirmad,» kommenteerib uuringu autor doktor Josh Tibbetts, «Selle asemel, et kaevandada maapinnast rohkem naftat, soovime tulevikus asendada selle biomassi keemiliste komponentide eraldamisega. Meie tärpentiinil põhinev biorafineerimismudel kasutab pabertööstuse keemiliste kõrvalsaaduste jääke, et toota ravimeid jätkusuutlikumalt, mida saab kasutada ka paljudes muudes toodetes, alustades parfüümidest kuni Paratsetamoolini.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles