Need marjad toetavad seedimist ja silmanägemist ning pidurdavad vananemist

PM Tervis
Copy
Marjad on üleüldiselt tervisele kasulikud
Marjad on üleüldiselt tervisele kasulikud Foto: Shutterstock

Marjad on tänuväärne toit, sisaldades palju organismile kergesti omastatavaid vitamiine ja mineraale, edastab tervisliktoitumine.ee.

Rahvasuus tuntud ütlus «Mustikad panevad arsti ukse kinni» näitab nii mõndagi selle marja väärtuse kohta. Juba aastasadu on mustikaid kasutatud ravimtaimena paljude erinevate haiguste korral. Kuigi esmapilgul ei pruugi seda arvata, on silmade hea tervise eeldus toitainerikas ja tasakaalustatud toitumine.

Vanarahvas soovitas hea silmanägemise huvides palju mustikaid süüa. Seda kinnitab ka toitumisnõustaja ja ENTÜ liige Eva Kumpas, kes tõdeb: «Mustikad on meie silmadele kasulikud tänu neis sisalduvatele antioksüdantidele, sh seleen, tsink ja C-vitamiin).»

Tsink ja seleen kaitsevad silma võrkkesta. Võrkkestal on täita äärmiselt oluline ülesanne, sest just seal asuvad valgustundlikud rakud, kolvikesed ja kepikesed, mis võtavad vastu valgusärritusi. See omakorda aitab näiteks eristada musta valgest ning teistest värvidest.

Samuti on tsink ja seleen vajalikud abilised nägemisele oluliste A- ja E-vitamiinide imendumisel. Tsink aitab A-vitamiinil imenduda ja luua seeläbi pigmenti melaniin, mis kaitseb silma ultraviolettkiirguse eest. E-vitamiinil aga aitab paremini imenduda seleen. See on antioksüdant, mis soodustab kapillaaride arengut, mille ülesanne on toitainete ja hapniku transport ning osalemine termoregulatsioonis. Samuti parandab seleen vereringet, sealhulgas silmades.

Veel kommenteerib toitumisnõustaja: «Need ained toetavad silmatervist ja hoiavad ära vabade radikaalide tekitatavaid kahjustusi. On leitud, et sellised mustikates sisalduvad komponendid nagu antotsüaniinid parandavad hämaras nägemist. Mustikate söömine turgutab väsinud silmi ja aitab kaitsta silmi ka liigsest päikesevalgusest tulenevate kahjustuste eest.»

Mustikatel on positiivne mõju seedimisele

Mustikad parandavad seedimist ja neid soovitatakse tarbida kõhuprobleemide korral. Seda kinnitab ka toitumisnõustaja Kumpas: «Mustikad on suurepärased looduslikud abivahendid seedimise parandamiseks. Sisaldades nii vees lahustuvaid kui ka lahustumatuid kiudaineid, on need head seedetrakti toetajad.»

Kiudained aitavad kaasa soolestiku tööle, funktsioneerides seedesüsteemis harjana ja pühkides endaga kaasa ebavajalikud seeditud toidu jäägid. Seega vähendavad kiudained põletike ja hemorroidide teket. Kiudained tekitavad täiskõhutunde, hoiavad veresuhkru- ja insuliinitaseme ühtlasena.

Marjad soodustavad seedeelundites mao ja soolestiku peristaltikat ehk nende rütmilist kokkutõmbumist ja lõtvumist. Tänu sellele tühjeneb soolestik paremini ja selle seisund paraneb. Protsessi käigus viiakse kehast jääkained välja.

«Mustikaid süües aitad kaasa ka bakteriaalse tasakaalu loomisele oma soolestikus – mustikad on niinimetatud prebiootikumid, sisaldades aineid, mis toidavad häid baktereid ehk probiootikume meie soolestikus. Soolestiku bakteriaalne tasakaal on aga aluseks nii seedimisele kui ka üldisele tervisele ja enesetundele,» lisab Kumpas.

Mustikad pidurdavad vananemist

Mustikates on palju antioksüdante, mis aitavad vähendada vähiriski. Ka võitlevad need vabade radikaalidega ja suudavad seetõttu olla hea kaitsja mitmete haiguste korral (südame-veresoonkonnahaigused, kesknärvisüsteemihaigused jne). Antioksüdandid takistavad ka vananemisprotsesse. Samuti aitavad need maitsvad marjad alandada kolesteroolitaset.

Rottidega on tehtud katseid, kus nende toidu sisse segati mustikaid. Tulemused näitasid, et mustikate söömine pidurdas rottidel ajurakkude vananemist. Uurijate sõnul on mustikate kasulikkus juba ammu teada, kuid nende seost aju ja mäluga on veel vähe uuritud. Järelikult tasub nendest abi otsida ka siis, kui mälu on kehvavõitu, õppimisvõime vajab parandamist või liigutused kipuvad kohmakaks jääma.

«Mustikad teeb väga tervislikuks kõrge antioksüdantide sisaldus ning samuti leidub neis palju toitaineid, mis toetavad nii keha kui ka aju. Tänu antioksüdantidele, mis teevad meie kehas vabu radikaale kahjutuks ja hoiavad seega ära rakukahjustusi, aeglustub ka keha vananemisprotsess,» märgib toitumisnõustaja. 

Antioksüdandid on ained, mis takistavad vabadel radikaalidel kehale kahju teha. On palju erinevaid antioksüdantide liike ja need töötavad erinevatel viisidel: võivad vähendada vabade radikaalide energilisust, peatada vabade radikaalide esmast tekkimist või katkestada ahelreaktsiooni, et vähendada vabadest radikaalist põhjustatud hävitustööd. Taimsed toidud on olulised võitluses haigustega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles