Võta endale koer, kui sind kimbutavad need terviseprobleemid (1)

Jaana Otsa
, Suvereporter
Copy
Koerad teevad inimeste heaks palju ja nad on alati meie jaoks olemas
Koerad teevad inimeste heaks palju ja nad on alati meie jaoks olemas Foto: Shutterstock

Teadaolevalt leevendab kodulooma omamine stressi ja pakub meile hingerahu. Nüüd on teadlased avastanud, et koerapidamisel on palju häid omadusi, sest ta ravib mitmeid inimese terviseprobleeme.

Koer on aegade algusest olnud inimese kõige suurem ja ustavam kaaslane. Viimaste uuringute järgi selgub, et koer aitab inimesel ära hoida mitme terviseprobleemi tekkimist, nagu posttraumaatiline stress ja kõik, mis sellega kaasneb. 

Posttraumaatiline stressihäire tekib seoses läbielatud traumaga, sagedamini juhul, kui trauma on juhtunud inimese endaga, kuid ka mõne lähedasega või juhuslikult pealt nähtud traumeeriva sündmuse tagajärjel, vahendab Peaasi.

Seda häiret on seostatud südamepuudulikkusega, südame isheemiatõvega, südamelihase põletikuga ja insuliiniresistentsusega. Rootsi elanikkonna sees tehtud uuring tõestab, et koerapidamine vähendab südame-veresoonkonnahaiguste esinemise riski.

Käesolevas uuringus uurisid teadlased koera ja kassi omamise mõju kardiometaboolsete haiguste riski esinemisele USA sõjaveteranide hulgas. Veteranide riikliku tervise ja vastupidavuse uuring saatis laiali veebiküsitlusi, kus hinnati vaimset ja füüsilist tervist kassi- ja koeraomanike seas. Uuringuga alustati juba 2011. aastal ja tulemuste avalikustamiseks kasutati kõige hilisemaid ehk 2019.–2020. aasta andmeid.

Esimeses küsitluses 2019. aasta novembris osales kokku 4069 veterani. Teine küsitlus, kus osales 3078 veterani, viidi läbi 2020. aasta novembris.

Küsitluses hinnati teatud kardiometaboolsete haiguste esinemist, sealhulgas südamehaigusi, kõrget kolesterooli, insulti ja diabeeti. Hindamisel uuriti ka kahjulikke harjumusi, nagu alkoholi, nikotiini ja uimastite tarvitamist.

Andmete analüüs näitas koeraomanikel oluliselt madalamat südamehaiguste, kõrge kolesteroolitaseme ja kõrge vererõhu tekkimise riski võrreldes nendega, kellel koera ei olnud. Küll aga olid koeraomanikud mittekoeraomanikest nooremad ja suurema tõenäosusega naised, kelle seas täheldati rohkem vaimse tervise probleeme ja sõltuvuskäitumist. Kassi omamisel ei täheldatud märkimisväärset vahet kardiometaboolsete haiguste riski vähenemisele.

Koertega jalutamas käimine hoiab inimese füüsiliselt aktiivsena, mille tõttu on enamikul koerteomanikel paremad füüsilise tervise näitajad. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles