Selle joogi joomine võib leevendada astma sümptomeid

PM Tervis
Copy
Astma on hüperreaktiivsusega kulgev krooniline hingamisteede põletikuline haigus
Astma on hüperreaktiivsusega kulgev krooniline hingamisteede põletikuline haigus Foto: Shutterstock

Kofeiini tuntakse rohkem ergutava aine kui koduapteegi abivahendina, ent teadlased on juba aastaid vaaginud, kas sellest võiks olla abi ka astmaatikutele, vahendab kliinik.ee.

Selle mõttekäigu aluseks on kofeiini keemiline struktuur, mis meenutab teofülliini oma. Teofülliin on levinud astmaravim, mis lõdvestab hingamisteede lihaseid ning leevendab vilisevat hingamist, õhupuudust ja muid hingamisprobleeme. Tõepoolest: pärast kohvi joomist ja selle lagundamist maksas on üks kõrvalsaadus väike kogus teofülliini, kirjutab New York Times.

Ajakirjas Cochrane Database of Systematic Reviews avaldatud uuringus kogusid teadlased kokku poole tosina kofeiini mõju astmaatikutele käsitleva kliinilise uuringu tulemused ning analüüsisid neid. Tulemustest ilmnes, et platseeboga võrreldes parandab kofeiin kuni neljaks tunniks pisut hingamisteede talitlust ning isegi väike annus – väiksem kui kohvikuketi Starbucks topsis olev kohvikogus – võib parandada kopsude talitlust kuni kaheks tunniks.

Teisisõnu, hädaolukorras võib tass kohvi või kanget teed hetkelist leevendust pakkuda.

Kuid kasutegur on uuringute andmeil väga väike – igatahes mitte piisav, et asendada ravimid kofeiiniga. Probleem on ka see, et keemiliste sarnasuste tõttu võib liigne kofeiinitarbimine süvendada teofülliini võimalikke kõrvaltoimeid. Seetõttu soovitavad arstid teofülliini tarvitavatel patsientidel jälgida kohvi, tee, šokolaadi ja muude kofeiini sisaldavate toiduainete tarbimist.

Tasub meeles pidada, et kofeiini kasutegur astma korral on reaalne, ent minimaalne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles