Uskumatu! Hambutud saavad kõigest tableti neelamisega hambad suhu (3)

Jaana Otsa
, Suvereporter
Copy
Suutervise uuring näitab, et inimestel vanuses 35-44 on keskmiselt pooled suus olevatest hammastest terved ning 75-aastastel ja vanematel on kaotatud kaks kolmandikku hammastest
Suutervise uuring näitab, et inimestel vanuses 35-44 on keskmiselt pooled suus olevatest hammastest terved ning 75-aastastel ja vanematel on kaotatud kaks kolmandikku hammastest Foto: Shutterstock

Enam ei pea muretsema väljakukkuvate hammaste jaoks proteese või implantaate, sest teadlased on avastanud ravimi, mis aitab taastada loomulikke hambaid. 

Haidel võivad hambad vahetuda mõne nädala tagant, samal ajal kui krokodillid võivad oma pika elu jooksul elada läbi tuhandeid hammastevahetusi. Siiski on see võimatu meie ja peaaegu kõikide teiste imetajate puhul.

Nüüd plaanib Jaapani teadlaste meeskond katsetada eksperimentaalset ravimit, mis võimaldaks inimestel kasvatada täiesti uusi hambaid.

Kliiniline uuring, mis on planeeritud 2024. aasta juuliks, on algselt suunatud osalejatele, kellel on hambapuudus või geneetiline seisund, mis põhjustab hammaste puudumist. Teadlased loodavad, et ravim on 2030. aastaks üldiseks kasutamiseks kättesaadav.

«Idee uute hammaste kasvamisest on iga hambaarsti unistus,» kommenteerib juhtivteadur ja hambaravi juhataja Katsu Takashashi. «Olen selle kallal töötanud kraadiõpingutest alates ja olin kindel, et suudan selle teoks teha.»

Uurimisrühm on pingsalt jälginud loomadel beebihambaid ja seejärel täiskasvanute omi sihtimaks geeni Usag-1, mis piirab hiirtel hammaste kasvu. 

Töötades välja antikehade ravimi, mis blokeerib geeni Usag-1 toime, kutsus Takashashi meeskond hiirtel ja tuhkrutel esile hammaste kahekordistumise. 

Hammaste taaskasvatamise ravim oleks revolutsiooniline, pakkudes alternatiivset lahendust neile, kes on kaotanud oma hambad raske haiguse tõttu või kellel on selleks geneetiline soodumus. 

Aastaid on teadlased püüdnud geneetiliste lahendustega välja töötada viisi, mis võimaldaks loomadel hambaid kasvatada. Samasuguseid eksperimentaalseid katsetusi  inimeste peal rakendada on olnud juba raskem ülesanne, kuid selle kallal nähakse palju vaeva ja ravitulemused on lootustandvad. 

Doktor Takashashi näeb tulevikku, kus hammaste taaskasvatamine muutub hambaproteeside ja implantaatide kõrval kolmandaks võimaluseks, pakkudes patsientidele võimalust oma loomulikke hambaid tagasi saada. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles