Edukaks südamesiirdamiseks tuleb teatud juhul välja vahetada veel üks elund (1)

PM Tervis
Copy
Kirurgid opereerimas. Pilt on illustreeriv
Kirurgid opereerimas. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

31-aastase naise elu päästmiseks oli vaja talle teha südamesiirdamine, kuid arstid teadsid, et ta keha tõrjub võõra organi. Seetõttu võtsid nad kasutusele ebatavalise lähenemisviisi: naisel asendati ka maks. Protseduur oli murranguliselt edukas, vahendab New Atlas.

Kaks nädalat pärast seda, kui Adriana Rodriguez sünnitas kolmanda lapse, tekkis tal pärgarteri rebend. Arvatakse, et see on põhjustatud stressist ja hormonaalsetest muutustest raseduse ajal ning tavaliselt paranevad need pärast sünnitust ravimite abil emale suuremat mõju avaldamata.

Rodriguezil tekkis rebendi tõttu aga tõsine südamepuudulikkus, mis ei allunud ravimitele ega isegi agressiivsemale ravile. Lõpuks vajas ta kehavälist hapnikuga varustamise tehnoloogiat (ECMO), mis võtab üle südame ja kopsude rolli keha hapnikurikka verega varustamisel. Masinast saab tavaliselt priiks alles pärast siirdamist.

Kuid kuna Rodriguez oli olnud rase, arvasid arstid, et tema keha lükkab 99 protsendise tõenäosusega doonorsüdame tagasi.

«Rasedad naised on tõenäolisemalt ülitundlikud, sest lapse kandmisel tekivad nende kehas antikehad isalt pärinevate antigeenide vastu,» ütles Washingtoni ülikooli meditsiinikooli südameinstituudi kardioloog Shin Lin, kes juhtumi kallal töötas. «Need antikehad ei ründa loodet, kuid ründavad siirdatud elundit – mõnikord mõne minuti jooksul.»

Immunoloogiline kaksik

Lin ütles, et Rodriguezil esinesid antigeenid kõige kõrgemal tasemel, mida tema ja ta meeskond olid näinud, ning et doonorsüda oleks pidanud sel juhul pärinema tema immunoloogiliselt kaksikult.

Nende näitajate põhjal muutis Lin taktikat. 2021. aasta uuring näitas, et nii uue südame kui maksa saanud patsiendid kogesid «põhjalikku immunoloogilist kaitset». Kuigi Rodriguezel oli maks täiesti terve, otsustas Lin, et selle asendamine võib olla tema parim võimalus doonorsüdame saamiseks ja säilitamiseks – lühidalt öeldes tema elu päästmiseks.

Doominoefekt

Protseduuri HALT, mil südame siiratakse pärast maksa, ei olnud proovitud kellegi peal, kes ei vajanud mõlemat organit. Lin pakkus protseduuri kolleegidele välja, lisades akronüümile veel ühe tähe – «D», mis tähendab «doomino». Seda seetõttu, et ta soovitas siirata Rodrigueze terve maks teisele patsiendile, kes seda vajas. Protseduur pani Lini meeskonnaliikmed kulme kergitama.

«Oldi mures, et tegemist on keerulise raviga, mida ei ole tõendatud,» ütles juhtumi kallal töötanud kardiokirurg Jay Pal. «Kuid polnud muid ideid ega tehnikaid, mis võimaldaksid sellel noorel emal ECMO-st vabaneda ja haiglast lahkuda. Dr Lini vankumatu usk, et HALT-D õnnestub, veenis meid.»

Pärast 17-tunnist edukat operatsiooni, mille käigus Rodgriguez sai uue südame ja maksa ning tema enda maks eemaldati ja siirati teisele patsiendile, algas tulemuste ootamine.

Saab kergemalt hingata

«Me vaatasime (Rodriguezi) antikehi peaaegu iga päev,» ütles Lin. «Alles 65 päeva pärast siirdamist kadusid doonororganite vastased antikehad täielikult. Siis tundsin, et saan lõpuks kergemini hingata. See tähendas tingimusteta edu.»

Kummalisel kombel pole arstid täiesti kindlad, miks protseduur toimis või miks see on varem toiminud, kuid üks meeskonnaliige ütleb, et mõistatuse lahtiharutamine võib olla tulevaste edukate ravijuhtude võti.

«Ma arvan, et me ei mõista siirdamise immunoloogiat täielikult,» ütles südamepuudulikkuse spetsialist Daniel Fishbein. «Me võime sellistelt patsientidelt palju õppida. Peame mõistma maagiat, et saaksime kunagi loodetavasti korrata seda elundi asemel ravimitega.»

Protseduuri on kirjeldatud The Journal of Heart and Lung Transplantation avaldatud artiklis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles