Siberis põgenes haiglast neli siberi katku põdejat (2)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: Agung Supriyanto

Siberis Tõvas asuvast haiglast põgenes neli siberi katku põdevat patsienti, teatas Venemaa tervishoiuministeeriumi piirkondlik osakond ja vahendas Meduza

Algul olid kõik neli patsienti ambulatoorse järelevalve all ja eriarstid käisid neid kodus kontrollimas, kuid siis saadeti nad haiglasse, kust nad nüüd põgenesid. 

Üks kohalik väljaanne kirjutab, et kõigil jooksupannutel oli rahuldav tervislik seisund, kuid nende ravi ei ole veel lõpetatud, seega on nad potentsiaalsed nakkuskandjad. Sama väljaanne rõhutab, et siberi katk ei levi nii lihtsalt inimeselt inimesele, sellised juhused on pigem haruharvad. 

Juunis viidi Venemaal Tõva Vabariigis Barun-Hemtšiki rajoonis siberi katku kahtlusega haiglasse viis inimest. Haigus hakkas levima pärast seda, kui kohalik talunik tappis koos töölistega oma karjaselaagris hobuse. Ekspertiis tuvastas, et neli haiglaravil viibivat inimest kasutasid toiduks hobuse siseorganeid.

Siberi katk

Siberi katk ehk antraks ehk põrnatõbi on äge bakteriaalne zoonoosne nakkushaigus, mis esineb peamiselt taimetoidulistel metsikutel ja koduloomadel (veis, hobune, kits, lammas, piison, kaamel, jõehobune jt), kuid sellesse võivad nakatuda ka inimesed. Siberi katk levib endeemiliselt põllumajandusmaades Aafrikas, Kesk-ja Lõuna-Ameerikas, Aasias ja Lõuna Euroopas. Euroopas on siberi katk harva esinev nakkushaigus.

Eestis registreeriti viimane siberi katku haigusjuht 1968. aastal Tartumaal. Üksikuid loomade haigestumisi on Eestis registreeritud 1990. aastatel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles