Rinnaga toidetud imikutel on oluline eelis

PM Tervis
Copy
Rinnaga toitmine
Rinnaga toitmine Foto: Shutterstock

Pittsburghi ülikooli uuringu kohaselt sisaldab inimese rinnapiim ainulaadset antikehade kogumit, mis on üllatavalt stabiilne kogu raseduse ja imetamise ajal, vahendab Medical Xpress.

Beebi varajast immuunsust juhivad rinnapiimast pärinevad antikehad. Ajakirjas Journal of Experimental Medicine avaldatud uus uuring annab ülevaate sellest, miks kaitse erinevate infektsioonide vastu on imikutel erinev ja miks mõnel areneb välja eluohtlik soolehaigus, mida nimetatakse nekrotiseerivaks enterokoliidiks (NEK).

«Kuigi igal meie uuringus osalenud piimadoonoril oli üksteisest väga erinev antikehaprofiil, leidsime, et samast doonorist pärit antikehad olid aja jooksul üsna sarnased – isegi kuude lõikes,» ütles vanemautor dr Timothy Hand, pediaatria ja immunoloogia dotsent.

«See tähendab, et kui lapse vanemal puuduvad teatud antikehad, näiteks need, mis tõrjuvad NEKi, ei saa nad kunagi seda immuunsust. See võib aidata selgitada, miks mõned lapsed saavad NEKi ja teised mitte.»

Handi sõnul on NEK laastav põletikuline soolehaigus, mis mõjutab peamiselt enneaegseid imikuid. Seda on seostatud bakterite perekonnaga Enterobacteriaceae ja see esineb piimaseguga toidetud imikutel umbes kaks kuni neli korda sagedamini kui rinnapiimaga toidetud imikute seas.

Enne immuunsüsteemi küpsemist kaitsevad imikuid kahjulike bakterite eest ema platsenta või rinnapiima kaudu levivad antikehad. Need antikehad seonduvad bakteritega soolestikus, takistades neil üle peremeesorganismi levida.

Varasemas uuringus leidsid Hand ja tema meeskond, et tervete imikute väljaheiteproovides olev Enterobacteriaceae oli enamasti seotud ema antikehadega. Seevastu imikutel, kellel tekkis NEK, oli rohkem baktereid, mis pääsesid antikehadega seondumisest. Hand kahtlustas, et imikute immuunsuse varieeruvus NEKi suhtes oli tingitud sellest, et erinevad emad edastasid erinevaid antikehi, ja uus uuring toetab seda ideed.

«Raseduse ajal liiguvad B-rakud soolestikust piimanäärmesse, kus nad hakkavad tootma antikehi. Ema püüab oma last kaitsta antikehadega, mida ta kasutab enda soolestiku kaitseks. Erinevad naised on elanud erinevat elu, neil on erinevad bakterite kooslused ja nad on kokku puutunud erinevate infektsioonidega, seega on täiesti loogiline, et rinnapiima antikehad peegeldavad seda varieeruvust.»

«Antikehad ei olnud mitte ainult ühe raseduse ajal sarnased, vaid ka mitme sünni jooksul märkimisväärselt stabiilsed,» ütles Hand. «See viitab sellele, et kui B-rakud rinnakoesse jõuavad, siis nad ei lahku. See on oluline, et mõista, kuidas imikud saavad immuunsuse ja kuidas nad infektsioonidega toime tulevad,» märkis ta.

«Mõned B-rakud liiguvad piimanäärmesse kolmanda trimestri jooksul, seega juurdlesime, et kui inimene sünnitab enne selle trimestri lõppu, kas nende piimas on vähem antikehi,» ütles Hand. «Hea uudis oli see, et me ei leidnud mingit erinevust: enneaegselt sünnitanud naistel on sama palju antikehi ja sama mitmekesisus kui neil, kes sünnitavad tavapärasel ajal.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles