Puugi süljest avastati aine, mis võib aidata ravida mitmeid haigusi (1)

PM Tervis
Copy
Puukentsefaliidiviirus satub inimese verre juba puugisülje esimese portsuga, aga borrelioosi nakkuse saamiseks kulub vähemalt 12 tundi
Puukentsefaliidiviirus satub inimese verre juba puugisülje esimese portsuga, aga borrelioosi nakkuse saamiseks kulub vähemalt 12 tundi Foto: Shutterstock

Austraalia teadlased on tuvastanud puukide süljes leiduva uudse valguklassi, mis võib keha põletikulise reaktsiooni välja lülitada. Nad ütlevad, et avastus võib viia uue põlvkonna põletikuvastaste ravimite loomiseni, vahendab New Atlas.

Puugi sülg ja selles sisalduvad erinevad evasiinid – põletikuvastased valgud – on olnud teadlaste huviorbiidis juba aastaid. 2017. aastal leidsid Oxfordi ülikooli teadlased, et evasiin P991_AMBCA vähendas südamelihasepõletikku. 2020. aastal sünteesisid Sydney ülikooli teadlased edukalt evasiine. 2022. aastal tegi Austraalia Monashi ülikooli meeskond kindlaks evasiinide põletikuvastase toime struktuurse aluse.

Nüüd on Monashi ülikooli teadlased asunud oma uurimistööd edasi arendama. Nad tuvastasid süljevalgu uue klassi ja kasutasid seda laiaulatusliku põletikuvastase toime saamiseks.

Kui putukas hammustab, siis tavaliselt vabastab kude kemokiine, mis on signaalvalkude suur perekond, mis värbab valgeid vereliblesid, et tekitada põletikulist reaktsiooni. Kuid puugid on ainulaadsed. Nende sülg sisaldab kokteili evasiinidest, mis tõkestavad peremeesorganismis kemokiine, vähendades seeläbi põletikku hammustuskohas, võimaldades puugil peremeesorganismist märkamatult toituda.

«Selgub, et puugid on loomulikult välja arendanud võime blokeerida kemokiinist tingitud põletikku, mis võimaldab neil elada oma peremeesorganismis pikka aega, ilma et peremees oleks neist teadlik,» ütles Ram Bhusal, uuringu üks peamisi autoreid.

Kemokiinidel on neli perekonda, kuid kaks peamist on CC ja CXC. Evasiinidel esineb kaks erineva struktuuriga klassi, A ja B, mis võtavad sihikule spetsiifilised kemokiinid. A-klassi evasiinid on suunatud CC kemokiinidele, samas kui klass B on suunatud CXC-le. Mõlemal klassil on põletikuvastane toime. A-klassi evasiinid jagunevad alamklassideks A1 ja A2, mida toodavad erinevat tüüpi puugid.

Praeguses uuringus tuvastasid teadlased uue klassi A3 evasiinid, mida toodavad ainult Amblyomma puukide perekonna isendid. Uudsed evasiinid tundsid ära suurema hulga CC kemokiine kui enamik seni avastatud evasiinidest.

A3 evasiinide struktuuri kujundamisel suutsid teadlased blokeerida kemokiine, mis on seotud tavaliste põletikuliste haiguste, ateroskleroosi ja reumatoidartriidiga. Ateroskleroos on rasvade ladestumine arterite siseseintele, mis võib lõppeda südameataki või insuldi tekkega. Reumatoidartriit on autoimmuunhaigus, mille puhul organismi immuunsüsteem ründab enda kudesid, sealhulgas liigeseid.

Teadlaste sõnul on uudset kontseptsiooni tõendav uuring pannud aluse konstrueeritud evasiinide väljatöötamisele, mida võiks kasutada põletikuliste seisundite raviks. Evasiinid on seda olulisemad, et ükski teine ​​ravi ei ole otseselt suunatud kemokiinidele.

«Puukidelt pärinevad evasiinid esindavad uudset põletikuvastaste ainete klassi, millel on selge toimemehhanism kemokiinide tõkestamiseks,» ütles Bhusal. «Sellisena pakuvad need värsket perspektiivi ja alternatiivset strateegiat põletiku vähendamiseks kehas.»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles