Kohv võib takistada selle raske haiguse teket

PM Tervis
Copy
Kohvitass
Kohvitass Foto: Liis Treimann

Espressos on kontsentreeritud kofeiiniannus, mida tarbitakse puhtal kujul või näiteks latte joogis. See võib  pakkuda tarbimiselamusest enamat. Journal of Agricultural and Food Chemistry uues numbris avaldatud uuringus pärssisid espressoühendid laborikatsetes tau-valgu kogunemist, mis arvatakse olevat seotud Alzheimeri tõve tekkega.

Hiljutised uuringud on näidanud, et kohvil võib olla kasulik toime teatud neurodegeneratiivsete haiguste, sealhulgas Alzheimeri tõve vastu. Kuigi täpsed mehhanismid, mis neid seisundeid põhjustavad, on endiselt ebaselged, arvatakse, et valk nimega tau mängib olulist rolli.

Tervetel inimestel aitavad tau-valgud ajustruktuure stabiliseerida, kuid teatud haiguste arenedes võivad valgud kokku kleepuda fibrillideks. Mõned teadlased väidavad, et nende koondumise vältimine võib sümptomeid leevendada. Mariapina D'Onofrio ja tema kolleegid soovisid näha, kas espressos olevad ühendid võivad laborikatsetes takistada tau kuhjumist.

Teadlased tegid poest ostetud kohviubadest espressot ja iseloomustasid seejärel nende keemilist koostist. Nad valisid edasisteks katseteks välja kofeiini ja trigonelliini, genisteiini ja teobromiini. Neid espressoekstraktis olevaid molekule inkubeeriti koos tau-valguga kuni 40 tundi.

Kui espressoekstrakti, kofeiini või genisteiini kontsentratsioon oli suurem, olid fibrillid lühemad ega moodustanud suuremaid kogumeid. Lühemad fibrillid ei olnud rakkudele toksilised ja ei toiminud edasise valkude kuhjumise «seemnetena».

Teistes katsetes täheldasid teadlased, et kofeiin ja espressoekstrakt võivad mõlemad seonduda eelnevalt moodustunud tau fibrillidega.

Kuigi on vaja rohkem uuringuid, väidab meeskond, et nende esialgsed leiud võivad sillutada teed teiste bioaktiivsete ühendite leidmiseks või kavandamiseks neurodegeneratiivsete haiguste, sealhulgas Alzheimeri tõve vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles