Depressioon on äsja isaks saanud meeste seas uus tõusev trend

Jaana Otsa
, Suvereporter
Copy
Isaks saamine on paljude meeste jaoks üks erilisemaid sündmusi nende elus.
Isaks saamine on paljude meeste jaoks üks erilisemaid sündmusi nende elus. Foto: Shutterstock

Tihtipeale räägitakse peale lapse sündi emadest, kes põevad sünnitusjärgset depressiooni, kuid sealhulgas unustatakse ära, kuidas mõjutab uus eluetapp isasid. Loe, kas ja kuidas võib lapse sünd mõjuda äsja isaks saanud meestele. 

On tõestatud, et meestel, kes on varasemalt kannatanud depressiooni all, on isaks saades raskem hakkama saada, mõnel juhul võib depressioon isegi süveneda.

Sünnitusjärgne depressioon on seisund, mis teadaolevalt mõjutab naisi, kuid siiamaani pole süvenetud, kuidas mõjutab lapse saamine uute isade vaimset tervist. Londoni Ülikooli Kolledži teadlased on teinud uuringu selle väljaselgitamiseks. Nende teadmiste kohaselt on tegemist esimese uuringuga selgitamaks välja hiljuti isaks saanud meeste antidepressantide kasutamise ajalugu. Uuringus osalevad samuti isad, kellel pole lapsi.

Uuringu juhtautori Holly Smithi sõnul keskendutakse tavaliselt rohkem ema ja lapse tervisele, kuid siiski peaksid ka põhjalikumat tähelepanu saama uued isad, kes samuti vajavad abi.

Teadlased kaasasid uuringusse 90 736 meest vanuses 15-55, kes on eelneval aastal saanud isaks ja võrdlusgrupiks oli kõrvale toodud mehed, kellel lapsi polnud.

Mehi jälgiti 12 kuu jooksul, kellest paljud olid antidepressantravi peal. Raviks kasutati selektiivseid serotoniini tagasihaarde inhibiitoreid, tritsüklilisi antidepressante, monoamiini oksüdaasi inhibiitoreid ja atüüpilisi antidepressante.

Antidepressantravi saavaid mehi jaotati kolme rühma: hiljutine ravi ehk mehed, kes on saanud ravi enne lapse sündi, varasem ravi ehk need, kes kasutasid antidepressante juba kaks aastat enne lapse sündi ja need, kes ravi ei saanud.

Kuigi teadlased ei leidnud antidepressantide ravi osas erinevusi kahe esimesena mainitud rühma vahel, näitas uuring, et lapse saamine mõjutas paljude isade vaimset tervist, kes on kannatanud depressiooni all juba enne lapse sündi, mille tõttu vajavad nad uut ja tugevamat ravi.

«Meie leiud näitavad, et depressiooni ja isaks olemise suhe on keeruline ning enne isaks saamist antidepressantide kasutamine võib süveneda isaks saamisel. See on tingitud sellest, et lapsega kaasnevad suuremad väljakutsed ja võivad seisundit halvendada,» kommenteerib doktor Holly. 

Eriti suureks depressiooni vallandajaks meeste seas on ka sotsiaalne puudus, mida mõõdeti uuringus Townsendi puuduse indeksi abiga. Selle alla kuuluvad sotsiaalsed näitajad, nagu näiteks töötus, auto mitteomamine, kodu mitteomamine ja majapidamise ülerahvastatus. Mehed on ajalooliselt tuntud kui pere ülalpidajad ja kui üks nendest teguritest on esindatud, võib see mõjutada meeste enesehinnangut.

Uuringus leiti, et hiljuti isaks saanud mehed, kes elavad puudustkannatavamates piirkondades, oli 18% suurem tõenäosus kannatada depressiooni all võrreldes nendega, kes elavad jõukamates eluoludes.

Ainukeseks probleemkohaks teadlaste sõnul oli uuringus see, et keskenduti rohkem antidepressantide varasemasele ravile, kuid ei uuritud põhjalikult ravi olemust pärast lapse sündi. Siiski soovitab doktor Holly meestel, kellel on esinenud depressioon enne lapse sündi, läbida vaimse tervise kontrolli esimese aasta jooksul pärast lapse sündi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles