Lapsevanemad, ettevaatust! Eelmisel suvel kaotasid paljud lapsed just sellel põhjusel elu

Jaana Otsa
, Suvereporter
Copy
2022. aasta suvel suri USA-s kuumarabandusse 33 last.
2022. aasta suvel suri USA-s kuumarabandusse 33 last. Foto: Shutterstock

Kas teadsid, et kuum ilm võib olla lastele eluohtlik? Ära muretse, meil on sulle vajalikud nõuanded alates hoiatusmärkide äratundmisest kuni kiire tegutsemiseni vältimaks kuumusest tulenevat eluohtlikku seisundit. 

Kui ilmad on külmad ootame pikisilmi sooja suveaega, kuid kuumade suvepäevade saabumisel ei pane me tähelegi, et need võivad hoopis tuua tervisele kaasa suurt kahju. Liigselt kuum ilm võib olla ohtlik, seda eriti enne puberteeti, kus keha ja termoregulatsioon on välja arenemata.

«Kuumarabandus on tõsine meditsiiniline seisund. Lapsed tunnevad kuumust ja niiskust kiiremini ja raskemini kui täiskasvanud, niisamuti on ka keha maha jahtumisega,» kommenteerib Columbia lastearst Connie Kostacos.

Kõige suuremas ohus on imikud ja väikelapsed seetõttu, et nad ei suuda enda eest hoolitseda, kuid see ei tähenda, et sama risk ei esineks vanemate laste seas.

Kostaco sõnul ei tuleks ainult vanust võtta olulise mõjutajana. Samuti võivad kuumarabanduse riski suurendada ka ravimid, kehakaal ja muud tervislikud seisundid.

Paljud emad on pöördunud lastearst Kostaco poole palaval päeval otse lapse sporditreeningult kaevates, et lapsel on peavalu, pearinglus, kõhulahtisus ja oksendamine.

Parim aeg kuumal suvisel päeval füüsiliseks pingutuseks on enne kella kümmet hommikul ja pärast kella kahte päeval.

Lastearst sõnab, et muret tuleks tunda siis, kui sellised sümptomid ei taandu 30 minuti jooksul. Sellisel juhul minna erakorralise meditsiini osakonda. Samuti tuleks jälgida vaimseid muutusi, näiteks nagu segane kõne ja ebatavaline käitumine. Need on tõsised hoiatusmärgid, et midagi on valesti.

Mis on kuumarabandus?

Kuumarabandus on meditsiiniline hädaolukord, mis tekib siis, kui laps ei suuda säilitada normaalset kehatemperatuuri ning keha toodab rohkem soojust, kui suudab eraldada.

Kuidas kuumarabandus välja näeb?

Kuumarabanduse sümptomid võivad varieeruda inimeseti, kuid üldiselt hõlmavad need järgimisi tunnuseid:

  • Kuiv ja/või punetav nahk
  • Tavalisest kiirem pulss ja hingamine
  • Peavalu
  • Pearinglus
  • Segasusseisund, rahutus, arusaamatu kõne
  • Ebatavaline käitumine (näiteks kummaliste asjade ütlemine, ootamatu agressiivsus)
  • Krambid
  • Iiveldus, mõnikord oksendamine
  • Teadvusekaotus

Kas kuumarabandus esineb lastel ja täiskasvanutel erinevalt?

Eriti ohustatud on kuumarabandusest väikesed lapsed. Seda selle tõttu, et nende kehatemperatuur tõuseb täiskasvanutega võrreldes kolm kuni viis korda kiiremini. Lisaks kaotavad lapsed soojust aeglasemalt, kuna nende higistamismehhanism on vähem arenenud ning nende veremaht on täiskasvanutest madalam.

Kus kohas võib kuumarabandus kõige kiiremini tekkida?

Kuumarabandus võib tekkida igas kuumas või niiskes keskkonnas, näiteks nagu pargitud päikese käes seisvas autos, ühistranspordis, randades, basseinides või korterites ilma konditsioneerita.

Soovitused kuumarabanduse vältimiseks

Parim aeg kuumal suvisel päeval füüsiliseks pingutuseks on enne kella kümmet hommikul ja pärast kella kahte päeval.

Mida teha, kui kahtlustad lapsel kuumarabandust?

Kuumarabandus on tõsine meditsiiniline hädaolukord, mis vajab viivitamatut abi. Sellises olukorras tuleks kiiresti helistada hädaabi numbrile 112 või pöörduda erakorralise meditsiini osakonda.

Oodates kiirabi saabumist:

  • Vii laps jahedamasse kohta, näiteks varju, konditsioneeriga tuppa või ventilaatori lähedusse, et aidata kehatemperatuuri alandada.
  • Eemalda liigne riietus, mis võib kuumust kinni hoida ja õhuringlust piirata.
  • Aseta jahedaid niiskeid riideid või lappe lapse kaelale, kaenla alla ja kubemepiirkonda, kus on suured veresooned nahapinnale lähemal, et soodustada kuumuse kadu.
  • Kui laps on teadvusel ja suudab neelata, anna talle lonkshaaval juua külma vett.
  • Teadvusekaotuse korral keera kannatanu püsivasse küliliasendisse.

Lastearst paneb vanematele südamele riietada last vastavalt ilmale. Lapsed võivad kiiresti üle kuumeneda, kui neil on liiga palju riideid seljas. Paljud lapsevanemad küll arvavad, et lapsed on meist väiksemad ja vajavad selle tõttu rohkem riideid selga. Tegelikult tuleks lapsi riietada kergetesse ja hingavatesse riietesse, et mitte soodustada ülekuumenemist.

Mis on erinevused kuumarabanduse, kuumakurnatuse ja palaviku vahel?

Palavik on keha normaalne reaktsioon infektsioonidele (viiruslikud või bakteriaalsed) või põletikuliste protsesside korral. Kõrge temperatuuri juures mängimine ja/või töötamine kauem kui keha talub, võib samuti viia ebanormaalsete reaktsioonideni.

Kuumakurnatus on tõsine olukord, kuid seda saab lahendada aktiivse jahutamisega 30 minuti jooksul.

Kuumarabandus on tervisele ohtlik seisund, millega kaasneb tugev segasusseisund. See vajab viivitamatut meditsiinilist abi, vastasel juhul võib olukord lõppeda surmaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles