Selle sündroomiga patsientidel on hilisemas elus suurem risk haigestuda südamepuudulikkusse

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Shutterstock

Taanis korraldatud ja 2019. aastal avaldatud uuringu andmeil oli karpaalkanali sündroomi tõttu opereeritud patsientidel 50 protsendi võrra suurem südamepuudulikkuse risk. Hiljutises Saksamaal tehtud vaatlusuuringus käsitleti karpaalkanali sündroomi esinemise ja südamepuudulikkuse kujunemise seoseid enam kui 160 000 patsiendi andmeil, kirjutab Eesti Arst

Retrospektiivselt analüüsiti 1284 Saksamaa üldarsti praksise patsientide andmeid aastatest 2005–2022. Neist 81 889-l eelnevate kardiaalsete häireteta patsiendil oli diagnoositud karpaalkanali sündroom, kontrollrühma moodustas 81 898 patsienti, kel uuringusse arvamisel ei esinenud karpaalkanali sündroomi ega südamepuudulikkust. Mõlema rühma vanuseline ja sooline jaotus (keskmine vanus 52,9 aastat, naisi 66,3 protsenti), erinevate kardiovaskulaarsete riskitegurite esinemine ning kasutatud ravimite osakaal olid sarnased. Kõiki vaatlusaluseid jälgiti südamepuudulikkuse kujunemise suhtes 10 aastat.

Jälgimisperioodi vältel diagnoositi südamepuudulikkus 8,4 protsendil karpaalkanali sündroomi ning 6,2 protsendil kontrollrühma patsientidest, südamepuudulikkuse haigestumus karpaalkanali sündroomi rühmas oli 8,7 juhtu 1000 patsient-aasta kohta ja vastav kontrollrühma näitaja oli 6,1. Seega ilmnes nii meeste kui ka naiste puhul selge positiivne seos karpaalkanali sündroomi esinemise ja südamepuudulikkuse kujunemise vahel, sealjuures üle 60-aastaste patsientide seas oli karpaalkanali sündroomiga patsientidel südamepuudulikkuse risk 50 protsendi võrra suurem kui kontrollrühma vaatlusalustel.

Uurides ilmnenud seose põhjuseid, kinnitus transtüretiin amüloidoosi diagnoos 47-l karpaalkanali sündroomi rühma ja 17-l kontrollrühma patsiendil. Amüloidoos on aeglaselt progresseeruv, kudedesse ebanormaalse valgu – amüloidi – ladestumisega seotud haigusseisund. Sagedamini kahjustuvad perifeersed närvid ja süda. Haiguse tegelik levik ei ole teada, kuna amüloidoosi kliiniline diagnoosimine on komplitseeritud ja puuduvad kliinilised markerid. Edasised uuringud kindlasti täpsustavad amüloidoosi võimalikku osa karpaalkanali sündroomi ja südamepuudulikkuse vahelistes seostes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles