Jäta meelde: kuidas kuumalaine ajal ohutult reisida

, Swedbanki reisikindlustuse valdkonnajuht
Copy
Puhkus rannas. Pilt on illustreeriv
Puhkus rannas. Pilt on illustreeriv Foto: Shutterstock

Suvepuhkused on alanud ja kauaoodatud reisiks on kohver pakitud. Lõuna-Euroopasse või teatud USA piirkondadesse minnes tuleks aga meeles pidada, et kuigi kuumalaine võib Eesti ilmadega võrreldes tunduda ahvatlev, siis peab välisriigis viibides olema tänavu eriti ettevaatlik. Jagame mõningaid soovitusi, mis aitavad kuumalaine ajal välisriiki turvaliselt nautida.

Kontrolli, kas majutuskohas on konditsioneer

Enne majutuse broneerimist kontrolli, kas seal on töötav konditsioneer. Seda tuleks teha nii Airbnb majutuse kui ka suuremate ja väiksemate hotellide ja hostelite puhul. Seejuures ei tasuks üksnes pilte usaldada ega piirduda ventilaatoritega, mis õhku ei jahuta. Kahtluse korral küsi majutuse pakkujalt üle, sest kuuma ilmaga on jahe ruum oluline pelgupaik ning õhutuseta toas on öösel väga raske magada. Uuri, kas konditsioneeri kasutamine kuulub hinda või on see lisatasu eest.

Pane selga heledad riided ja kata pea

Sooja ilmaga võib tekkida küll tahtmine käia ringi lühikeste varrukatega, kuid intensiivse päikese eest on mõistlik oma nahka pidevalt kaitsta päikesekreemi ja heledate riidetega. Lisaks on kuumarabanduse kaitseks väga oluline katta ka pea.

Ole varjus ja võta rahulikult

Kuuma ilmaga tuleks iga hinna eest hoiduda varju ja vältida lauspäikese käes liikumist. Päeva palavamatel tundidel tuleks järgida Lõuna-Euroopa elanike kommet pidada siestat ja püsida toas või jahedas ruumis. Kindlasti tuleks vältida tegevusi, mis koormavad südant ehk jätta ära pikemad jalutuskäigud või rattasõidud.

Joo palju vedelikku ja väldi alkoholi tarbimist

Äärmiselt tähtis on hoida veepudel pidevalt käeulatuses. Eelistatud on mineraalveed, mis aitavad kehal taastada väljahigistatud mineraalainete varud. Apteekides müüakse selle tarbeks pulbreid, mida saab vee sisse segada. Reisil olles tuleks pokaali veini tellimisega oodata õhtutundideni, sest alkohol põhjustab dehüdratsiooni, mis võib kõrge temperatuuriga muutuda ohtlikuks.

Kuumarabanduse korral pöördu arsti poole

Põletava päikse käes, enam kui 35-kraadises kuumuses on kuumarabandused kerged tulema. Kuumarabanduse tunneb ära higistamise, peavalu ja südamepekslemise järgi. Kui sümptomid avalduvad, siis tuleks võimalikult kiiresti juua vett ja minna jahedasse kohta. Vastasel juhul võib järgneda peapööritus, oksendamine ja minestus. Vedelikupuudus võib viia epileptiliste krampide ja teadvuse kaotuseni. Kindluse mõttes tuleks enne sihtkohta jõudmist vaadata välja lähim esmaabipunkt, kust saaks vajadusel abi.

Reisikindlustus on abiks

Tasub meeles pidada, et ka Euroopa riike külastades on hea sõlmida reisikindlustus, sest ainult Euroopa ravikindlustuskaart ei kata kõiki kulutusi, mis võivad kaasneda vajamineva arstiabiga. Patsiendil tuleb maksta visiiditasu, voodipäevatasu, ravimite omaosalustasu, tõlkekulud jms asukohamaa hindades. Samuti ei kata Euroopa ravikindlustuskaart riikidevahelist transporti ega eraarsti juures tehtud kulutusi.

Reisikindlustus on abiks ka juhtudel, kui regulaarliinil sõitev sõiduk hilineb või ei välju näiteks ilmaolude või loodusõnnetuse, tehnilise rikke, liiklusõnnetuse, ootamatu liiklusummiku, teesulu või ümbersõidu tõttu.

Kokkuvõttes ei tasuks kauaoodatud puhkust kuuma ilma tõttu edasi lükata, kuid enne reisile minekut tuleks tavapärasest hoolikamalt valmistuda. Enne reisi tutvu sihtkohas toimuvaga, vaata üle kehtivad piirangud, riiklikud soovitused ja ohuhinnangud. Piisava ettevalmistuse ja kindlustuse korral saad rahuliku südamega reisi nautida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles