Levinud toiduaine võib vähendada riski dementsuse tõttu surra

PM Tervis
Copy
Alzheimeri tõbi on kõige tavalisem dementsuse vorm, Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel on dementsus 50 miljonil inimesel.
Alzheimeri tõbi on kõige tavalisem dementsuse vorm, Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel on dementsus 50 miljonil inimesel. Foto: Shutterstock

Oliiviõli on tuntud oma põletikuvastaste ja antioksüdantsete omaduste poolest. Uuringud on näidanud, et tervislike monoküllastunud rasvade rikka oliiviõli lisamine dieeti võib aidata südameprobleemide korral. Uuring on nüüdseks leidnud, et oliiviõli ei ole mitte ainult kasulik südamele, vaid võib parandada ka aju tervist.

Viimase uuringu tulemused, mida esitleti Ameerika Toitumisühingu iga-aastasel koosolekul Bostonis, näitavad, et oliiviõli kasutamine võib vähendada dementsusest tingitud surmaohtu, edastab Medical Daily.

Dementsus on kognitiivse mõtlemise kaotus, mis võib kahjustada inimese igapäevaelu ja tegevusi. WHO andmetel elab üle 55 miljoni inimese üle kogu maailma dementsusega ja igal aastal diagnoositakse ligikaudu 10 miljonit uut haigusjuhtu.

«Meie uuring tugevdab toitumisjuhiseid, milles soovitatakse kasutada taimeõlisid, nagu oliiviõli, ja viitab sellele, et need soovitused ei toeta mitte ainult südame tervist, vaid ka aju tervist. Oliiviõli, loodusliku toote valimine rasvade, nagu margariin ja majonees, asemel on kasulik valik ja võib vähendada surmaga lõppeva dementsuse riski,» ütles Anne-Julie Tessier, uuringu autor Harvardist T.H. Chani rahvatervise koolist.

Teadlased hindasid USA-s enam kui 90 000 inimese toitumist ja surmajuhtumeid, kellest 4749 suri dementsuse tõttu. Osalejatel, kes lisasid oma igapäevasesse dieeti pool supilusikatäit oliiviõli, oli 28 protsenti väiksem võimalus dementsusesse surra. Uuring viitab ka sellele, et surmaga lõppeva dementsuse risk väheneb 8–14 protsenti, kuna osalejad asendasid ühe teelusikatäie margariini või majoneesi oliiviõliga.

Teadlased usuvad, et oliiviõli lisamine parandas toitumise üldist kvaliteeti. Sõltumata toitumise kvaliteedist võib oliiviõli teatud ainulaadseid omadusi seostada aju tervisega seotud eelistega.

«Oliviõli võib mängida kasulikku rolli kognitiivses tervises tänu oma rikkalikule monoküllastumata rasvhapete sisaldusele, mis võib soodustada neurogeneesi. See sisaldab ka E-vitamiini ja polüfenoole, millel on antioksüdantne toime,» ütles Tessier ajakirjale Medical News Today. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles