Priit Pius ja Andreas Abel selgitavad, kuidas tegusatel suvepäevadel diabeeti ohjes hoida

PM Tervis
Copy
Diabeetikud mõõdavad veresuhkrut glükomeetriga
Diabeetikud mõõdavad veresuhkrut glükomeetriga Foto: Shutterstock

Puhkuseaeg võib diabeedi põdejatel olla omamoodi keeruline: aktiivsem seltsielu, ebaregulaarsem toitumine ja nihkes uneaeg mõjutavad üheskoos enesetunnet ja normaalse glükoositaseme hoidmist. Soovitusi ja kogemusi hakkama saamiseks jagavad Meliva meditsiinijuht dr Andreas Abel ja näitleja Priit Pius.

Meliva meditsiinijuht dr Andreas Abel rõhutab, et diabeedi kontrolli all hoidmiseks on väga oluline ka puhkuste hooajal püüda säilitada oma harjumuspärast rutiini. «Igasugune kõrvalekaldumine mõjutab glükoositaset, mistõttu võib olla vajalik teha muudatusi insuliini annustes või suurendada süsivesikute tarbimist,» sõnab Abel. Suur glükoositaseme kõikumine, eriti madalad suhkrud, on peamiselt ohuks just insuliini süstivatele 1. tüüpi diabeeti põdevatele inimestele.

Näitleja Priit Pius oli 15-aastane, kui tal diagnoositi esimest tüüpi diabeet. Näitleja töögraafik on aasta ringi üsna erinev, pidevad muutused teevad diabeedi ohjamise aga keerulisemaks, mistõttu on oluline tegevusi plaanida. «Kuna mul pole üheksast-viieni tööd, siis rutiini tekib üsna harva,» tõdeb Pius. «Pigem üritan päeva või nädala lõikes ette mõelda, mis mind ees ootab – kui pikad on päevad, kas on rohkem istumist või püsti seismist ja nii edasi.»

Nutisensor aitab kontrollida

Tavapärasest erinev käitumine teeb keerulisemaks glükoositaseme hindamise ja nõuab sagedasemat kontrolli, et olla teadlik oma terviseseisundist. Dr Abel rõhutab, et eriti väljasõitudel või suveüritustel ei tohiks söömist unustada ning samuti peab diabeedi põdeja olema valmis reageerima, kui tema glükoositase hakkab langema või tõusma. «Kotis peaks alati olema mõni õun, glükoositablett või midagi muud, mida tarbida, kui on tunda glükoositaseme langust,» soovitab ta.

Meliva meditsiinijuhi sõnul on suur eelis glükoosimonitoride kasutajatel, kes saavad jälgida oma glükoositaset telefonirakenduse abil ning saada teavitusi muutuste kohta. «See võimaldab olla teadlikum oma glükoositasemest. Näiteks kui hommikul manustatakse pikatoimelist insuliini ja päeva jooksul esineb olukordi, kus söögikord jääb vahele või süüakse tavapärasest erinevate süsivesikute kogustega toitu, võib see oluliselt mõjutada glükoositaset,» selgitas dr Abel. Ta lisab, et pikalt diabeeti põdev inimene ei pruugi ise alati adekvaatselt ära tunda, kui glükoositase madalaks läheb. Samuti on inimeste sümptomid individuaalsed.

Selleks, et oma tervist veelgi paremini jälgida, hakkas Pius juba mitme aasta eest kasutama glükoosimonitori. «Monitor on minu jaoks täiesti asendamatu, kuna tänu sellele on palju lihtsam jälgida glükoositaset, saada pidevalt adekvaatset informatsiooni ja planeerida selle põhjal oma tegevusi ning insuliinisüste,» sõnas ta. Näiteks suvel on ta märganud, et soojade ilmade ajal hakkab insuliin kiiremini mõjuma ning mõnikord on vaja insuliini kogust suurendada. «Ilmselt sooja ilma tõttu liigub veri kiiremini kui talvel. Näiteks kui teen enne jalgrattaga sõitmist insuliinisüsti, siis see mõjub palju tugevamalt ja üsna kiiresti hakkab glükoositase uuesti langema,» selgitas Pius.

Glükoosimonitor võimaldab aga selliseid ettearvamatuid glükoositaseme kõikumisi paremini jälgida ja hinnata. Pius nendib, et uskus nooremana ja veel enne nutika diabeeditehnoloogia kasutamist, et suudab ise märgata, millal glükoositase muutub. «Tegelikult ilmselt tundsin ma ära ainult äärmuslikud olukorrad, kui glükoositase oli kas juba väga kõrge või väga madal. Nüüd on stabiilsus oluliselt paranenud ja ma ei koge enam väga tihti äärmusi,» tõdeb ta.

Sümptomeid peaksid teadma kaaslasedki

Regulaarne treening on diabeeti põdevale inimesele äärmiselt tähtis. «See parandab suhkru vastuvõtmist kudedesse ja tänu sellele läheb glükoositase madalamaks,» sõnab dr Abel. Siiski tuleks tema sõnul olla kindlasti teadlik oma füüsilise koormuse suurenemisest ning eriti üritustel tuleks arvestada, et ollakse aktiivsemad.

«Olukord, kus on manustatud tavaline insuliinikogus, kuid ollakse tavalisest tegusamad, võib olla üpris ohtlik, kuna see viib glükoositaseme madalale. Füüsiline koormus võib mõjutada suhkru ainevahetust mitu päeva, kuna insuliin toimib tugevamini,» osutab dr Abel. «Keeruline on anda absoluutset hinnangut, kuid kui mõnel suveüritusel on glükoositase 9–10 mmol/l, siis ei pea seda kohe kriitiliseks pidama. Kui veidi kõrgem glükoositase on lühiajaliselt ohutu, siis madalat glükoositaset tuleks vältida, kuna see võib kiiresti kaasa tuua rasked tüsistused.»

Samuti on tähtis säilitada stabiilset ravirutiini ning võtta diabeedi ravimeid regulaarselt. «Kui näiteks mõnel üritustel tuleks toidu juurde manustatava kiiretoimelise insuliini kogust valida vastavalt oma kogemusele ja tunnetusele, siis pikatoimelise insuliini kogused ja manustamise kellaaeg peaksid üldjuhul jääma samaks,» kinnitab dr Abel.

Alkohol on diabeeti põdeva inimese jaoks väga salakaval ning on üks riskitegur madala glükoositaseme tekkimisel. «Ühest küljest sisaldavad alkohoolsed joogid, näiteks suhkrurikkad siidrid ja kokteilid, süsivesikuid ja võib algul tunduda, et peale joogi tarbimist tõuseb glükoositase. Samas pärsib alkoholi tarbimine ka ajutiselt maksa enda võimet toota glükoositaset. Seega võib lühitoimelise insuliini süstimine pärast alkoholi tarvitamist glükoositaset järsult langetada,» selgitab dr Abel.

Arst paneb ka südamele, et alkohol võib mõjutada inimese otsustusvõimet, mistõttu on keerulisem märgata madala glükoositaseme sümptomeid või unustatakse enne magamaminekut glükoositaset sootuks mõõta. Sõbrad võivad märgata, et madala glükoositaseme korral muutub inimene ebaadekvaatseks, näiteks vastuste andmine võtab tavalisest kauem aega. Madala glükoositaseme sümptomid tekivad pigem äkitselt ja on oluline, et kaaslased oskaksid neid märgata. «Võib olla vajalik, et keegi teine küsiks või tuletaks meelde glükoositaseme mõõtmist,» soovitab dr Abel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles