Kas elektriline hambahari on tavalisest parem ja kas valgendav hambapasta ikka valgendab hambaid?

PM Tervis
Copy
Hambaniit
Hambaniit Foto: Shutterstock

Ida-Viru keskhaigla hambakliiniku õde Kristina Zažogina selgitab, kuidas hambaid õigesti hooldada. 

Millised on hammaste harjamise reeglid, kuidas õigesti hambaid puhastada?

Kui kasutate tavalist hambaharja, valige klassikaline hambahari (tiheda harjastega, tasase lõikega) märgistusega soft või ultra soft. Hoidke käsihambaharja pliiatsi või pastakana käes, et surve hammastele ja igemetele ei oleks liiga tugev ning hambaharja juhtimine oleks täpsem. Nii käsi- kui ka elektrilised hambaharjad puhastavad hambaid hästi, valik sõltub patsiendi eelistustest ja vajadustest.

Hambaid tuleb puhastada hambaharjaga kaks korda päevas 2–3 minutit. Hommikul pärast hommikusööki ja õhtul enne magamaminekut, 30 minutit pärast sööki. Pasta kogus peaks olema hernetera suurune. Pärast hammaste puhastamist tuleb pasta välja sülitada, suud loputada ei tohi. See on vajalik selleks, et hambapasta koostises olevad kasulikud mikroelemendid mõjuksid emailile ja igemetele (parodondile) sülje kaudu.

Hommiku- ja õhtuseid puhastusi eristatakse. Õhtul lisame hambaharjale lisavahendid suuõõne hoolduseks: hambaniit, vahelõikehari, keelekraabits, irrigeerija ja ühekordne harjas. Breketitega patsientidel tuleb suuhügieeni hoolikalt jälgida ja suud puhastada pärast igat söögikorda.

Kõige efektiivsem hambapuhastustehnika on lühikesed ringikujulised liigutused 45-kraadise nurga all igemete suunas. Hambaharja harjased peaksid jõudma igemepiirini, et bakterid, mis on asunud igeme ja hamba vahele, saaksid samuti eemaldatud. Raskesti ligipääsetavaid kohti puhastatakse vertikaalselt.

Kas elektriline hambahari on tavalisest parem?

Uuringud näitavad, et elektriline hambahari on 30 protsenti efektiivsem. Kõige olulisem on osata hambaid õigesti puhastada. Tavalise hambaharjaga saab hambaid suurepäraselt puhastada.

Kas valgendav hambapasta valgendab hambaid ja kas see võib kahjustada?

Valgendava hambapasta kasutamine aitab eemaldada hambakattu, kuid ärge oodake kohest tulemust. Selle abil ei saa saavutada täiesti valget värvi – emaili saab heledamaks muuta ainult 1–2 tooni võrra. Valgendavad hambapastad võivad põhjustada emaili tundlikkust. Valgendava efektiga pastat ei tohi kasutada tundliku emailiga, kaelauure defektide, parodontiidi puhul, samuti lastel ja rasedatel.

Soovitan hambakatu eemaldamiseks kasutada hambapastasid, mis sisaldavad fluoriide, ksülitooli ja ensüüme (fermente), need pastad puhastavad emaili õrnalt ja ohutult hambakatust, kaitsevad kaariese eest ja taastavad hammaste loomuliku valge värvi. Need sobivad suurepäraselt suitsetajatele, kohvijoojatele ja breketite kandjatele.

Milleks on vaja hambaniiti ja kuidas seda õigesti kasutada?

Hambaniit puhastab hambavahesid ja igemeid. On mitu meetodit hambaniidi kasutamiseks. Kõige levinum meetod on niidi kerimine nimetissõrme või keskmise sõrme ümber, kuid sellel on oluline puudus: kui mitte kontrollida niidi libisemist hammaste vahel, võib igemeid tugevalt vigastada. Niidi kerimine ei ole väga mugav ja võib tekitada valu.

Alternatiiv on silmusemeetod. See on lihtne meetod, kus jõudu ei kasutata, mis tähendab, et igemete kahjustamise oht on minimaalne. Te saate hambaniiti kontrollida ja seda asendis hoida mugavalt sõrmedega.

Silmusmeetod toimib järgmiselt: rebige niit 25–30 cm pikkuseks, voltige niit pooleks ja tehke keskele sõlm – tekib silmus. Pange kõik sõrmed, välja arvatud pöidlad, silmuse sisse. Pöialdega juhtige niidi survet ja suunda. Sisestage niit paralleelselt hamba külje pinnale. Niit libiseb mööda hamba külge, jõudes igemejoonele, andke niidile «C» kuju hambapinna küljel. Nii puhastate hambavahesid ja igemejooni. Hambaniidi kasutamisel ükskõik millise meetodiga ärge kunagi tõmmake niiti, kuna see võib vigastada igemeid. Veenduge, et olete hoolikalt puhastanud iga hamba küljed hambaniidiga.

Loe pikemalt IVKH leheküljelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles