HEA ELU TEEJUHT Sotsiaalse tervise nimel

Tiina Jõgeda
, psühholoogiline nõustaja
Copy
Vanapaarid, kes on koos olnud 50–70 aastat, ilmutavad suuremat eluga rahulolu kui karjääriredelil kõrgele jõudnud miljonärid.
Vanapaarid, kes on koos olnud 50–70 aastat, ilmutavad suuremat eluga rahulolu kui karjääriredelil kõrgele jõudnud miljonärid. Foto: Shutterstock

Psühholoogid oskavad igast väiksest testist suuri järeldusi teha. Näiteks palus Facebook mul ära arvata, kas kass pildil liigub trepist üles või alla. Mina pakkusin, et alla, ja sain seepeale pika isiksuseanalüüsi osaliseks. Mõni uuring on aga põhjalikum, võib kesta isegi 80 aastat ja lõppu ei paista. Just selline on Harvardi ülikooli uuring («Harvard Study of Adult Development»), mis algas 1938. aastal ning kestab tänini, kasutades nüüd uurimismaterjalina alustajate lapsi ja lapselapsi.

Uuringu esialgne eesmärk – kaardistada kolledžinoormeeste tervisenäitajaid – laienes peagi inimarengu, heaolu ja õnne uuringuks. Selle uuringu põhjal (vaata lifespanresearch.org) on valminud sadu teadustöid, avaldatud kümneid raamatuid ning alati saadab neid suur publikuhuvi, sest inimeste elulugudest loodetakse avastada saladusi, kuidas elada head ja õnnelikku elu.

Iga paari aasta järel küsitleti (ja nii aastakümneid, kuni uuritava surmani) kindlat gruppi inimesi, mehi ja naisi, rikkaid ja vaeseid, harimatuid ja kõrgesti haritud, presidente ja postiametnikke, mis nende elus parajasti toimub ja kuidas nad ise oma elusündmusi hindavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles