Inimene nakatus järves ujudes ajusid sööva amööbiga ja suri

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv ja pole antud looga seotud
Pilt on illustreeriv ja pole antud looga seotud Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Georgia rahvatervise osakond teatas, et osariigi elanik, kes nakatus tõenäoliselt mageveejärves või tiigis ujudes, suri harvaesineva aju sööva amööbi tõttu, vahendab CNN News

«Georgia osariigi elanik suri Naegleria fowleri'sse, haruldasse nakkusse, mis hävitab ajukude, põhjustades ajuturse ja surma,» teatas tervishoiuamet reedel avaldatud pressiteates. «Isik nakatus tõenäoliselt Georgia mageveejärves või tiigis ujudes.»

Naegleria fowleri on amööb, kes elab mullas, soojades mageveejärvedes, jõgedes, tiikides ja kuumaveeallikates. Väljaande kohaselt ei leidu seda soolases vees, korralikult töödeldud joogivees ega basseinides.

Enne seda Naegleria fowleri nakkusjuhtumit on Georgias alates 1962. aastast teatatud veel viiest juhtumist, seisis teates. 

USA haiguste tõrje ja ennetamise keskuse andmetel elas aastatel 1962–2021 USAs 154 inimesest ajusööja amööbiga nakatumise üle vaid neli.

Selle kuu alguses teatas Nevada rahva- ja käitumistervise osakond, et 2-aastane poiss suri ajusid sööva amööbiga nakatumise tõttu, tõenäoliselt nakatus ta looduslikus kuumaveeallikas. Hiljem teatati veel ühest surmajuhtumist Floridas. 

Infektsiooni tunnused ja sümptomid on esialgu tugevad peavalud, palavik, iiveldus ja oksendamine ning need võivad areneda kaelakanguseks, krampideks, hallutsinatsioonideks ja koomaks. Infektsiooni ravitakse mitme erineva ravimi kombinatsiooniga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles