Huvitav teada: mida ütleb keele värv tervise kohta?

PM Tervis
Copy
Keele värv võib tervise kohta nii mõndagi öelda.
Keele värv võib tervise kohta nii mõndagi öelda. Foto: Shutterstock

Keelevärvi muutused võivad viidata terviseprobleemile, näiteks infektsioonile. Haigused võivad mõjutada ka keele kuju ja tekstuuri, edastab Medical News Today

Tavaliselt on inimese keel roosa ja kaetud õhukese valge kattega. Tervel keelel on külgedel ja peal palju papille, need on väikesed näsad, mis annavad keelele omase tekstuuri. 

Keele värvuse muutumine võib olla märk tervisemurest. Mõned neist probleemidest võivad ise laheneda, teised vajavad ravi. 

Must keel

Keele mustaks muutumist võib põhjustada keratiini kogunemine. See on valk, mis on nahas, juustes ja küüntes. 

Keratiini kogunemine võib muuta keele mustaks ja ka karvasemaks. Põhjuseid võib olla mitu: halb suuhügieen, ravimid (näiteks mõned antibiootikumid), tubaka tarvitamine, kiiritusravi. Harvadel juhtudel on must keel tingitud tõsisematest terviseseisunditest nagu diabeet või HIV.

Valge keel

Kui keel muutub kahvatumaks ja sellele tekivad valged laigud, võib põhjuseks olla seeninfektsioon, näiteks suuõõnes. Laigud võivad olla paksud ja valulikud. Sel juhul on inimesel raskusi neelamise ja söömisega. 

Teine võimalik põhjus on leukoplaakia. See seisund põhjustab valgete laikude või naastude tekkimist keele ja see tekib eelkõige suitsetamise tõttu. 

Lilla keel

Keel võib muutuda lillaks kehva vereringe või südamehaiguste tõttu. Samuti võib lilla keel olla Kawasaki haiguse tunnuseks. See on haruldane ja tõsine seisund, mis põhjustab veresoonte põletikku. 

Punane keel  

Punane keel võib viidata B-vitamiini puudusele või sarlakitele. Samuti võib punasus tekkida allergilisest reaktsioonist mõnele ravimile või toidule.

Konarlik ja punane keel võib viidata ka keelepõletikule. Harvadel juhtudel on see üks Kawasaki haiguse tunnus. 

Hall keel

Kui keelele moodustuvad hallikasvalged täpid ja nende vahele jooned, võib see olla geograafiline keel. See on üks levinumaid keelehaigusi. 

Ekseem võib samuti põhjustada sellist värvimuutust. 2017. aastal läbi viidud uuring, milles osales 200 ekseemi põdevat inimest, näitas, et 43,5 protsendil osalejatest oli hall või kahvatu keel.

Kollane keel

Keele kollasus tuleneb tavaliselt bakterite kasvust. Halb suuhügieen ja suukuivus võivad põhjustada bakterite liigset kasvu keelel.

Samuti võib keel muutuda kollaseks enne, kui see muutub mustaks ja karvaseks. See juhtub siis, kui papillid kasvavad suuremaks, püüdes keele pinnale baktereid.

Raskematest haigustest rääkides, võib kollane keel olla diabeedi või kolletõve tunnuseks.

Oranž keel 

Keele oranžiks muutumisel võivad olla samad põhjused, mis tekitavad kollast keelt ehk halb suuhügieen või suukuivus. 

Kuid ka teatud antibiootikumid ja toidud võivad keele oranžiks muuta, näiteks need, milles on palju beetakaroteeni. See on ühend, mis annab porganditele värvi. 

Sinine keel

Sinine värv viitab hapnikupuudusele veres. Põhjuseid võib olla mitu: hapnikupuudus kopsudest, verehäired, veresoonte haigus või neeruhaigus. Üheks põhjuseks võib olla ekseem. 

Madal hapnikusisaldus veres on tõsine meditsiiniline seisund ja nõuab kiiret arstiabi. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles