AVASTUS Teadlased leidsid, mis asi lapsepõlves võib viia vanemas eas halva terviseni

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Ebasoodsad lapsepõlvekogemused avaldavad mõju sügavale vanadusse. Seda eriti neil, kes on kogenud vägivalda, kirjutab Medical Xpress.

On teada, et raske lapsepõlv võib noores või keskeas tuua kaasa hulga terviseprobleeme, kuid nüüd on UC San Franciso teadlased esimest korda seostanud ebasoodsaid kogemusi varases lapsepõlves elukestvate tervisemõjudega.

Nad leidsid, et vanemad USA täiskasvanud, kellel on lapsepõlves olnud stress või traumaatiline kogemus, kogesid vanemaks saades suurema tõenäosusega nii füüsilisi kui ka kognitiivseid häireid. Pingelised lapsepõlvekogemused võivad hõlmata füüsilist vägivalda, väärkohtlemist, raske haiguse põdemist, finantsstressi või vanematest eraldamist. 

Uuring, mis ilmus ajakirjas Journal of General Internal Medicine, näitas, et lapsepõlves vägivalda kogenud inimestel oli 40 protsenti suurem tõenäosus liikumispuudeks ja 80 protsenti suurem tõenäosus kogeda probleeme igapäevaste tegevustega. Õnnetutest peredest pärit inimestel oli 40 protsenti suurem tõenäosus, et neil oli lõpuks kerge kognitiivne häire.

«Lapsepõlve negatiivsed kogemused suurendavad tõenäosust, et inimestel vanuses 60-80 aastat, on raskusi kõndimise, mäluga või üldiselt igapäevaelu tegevustega,» ütles uuringu vanemautor Alison J. Huang. 

Haiguste tõrje ja ennetamise keskuse (CDC) andmetel on peaaegu 60 protsenti USA täiskasvanutest kogenud üht või mitut tüüpi ebasoodsaid lapsepõlvekogemusi, mis võisid kahjustada lapse turvatunnet või stabiilsust. Seda seostatakse krooniliste füüsilise ja vaimse tervisemuredega, sealhulgas südame-veresoonkonna haigused, diabeet, autoimmuunhaigused ja depressioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles