Kujunda liikumisharjumus matkates

PM Tervis
Copy
August on pühendatud matkamisele
August on pühendatud matkamisele Foto: Eesti Matkaliit

2023 on liikumisaasta. Seda, et liikumine on tähtis ja mõjutab positiivselt nii vaimset kui füüsilist heaolu, on kõik tõenäoliselt juba kuulnud. Pille Väljataga Eesti Matkaliidust annab nõu, kuidas õigesti matkata. 

Regulaarne liikumine parandab südame ja veresoonkonna tervist, suurendab vastupidavust ning tugevdab lihaseid ja luid. Aktiivne elustiil aitab põletada kaloreid ja parandab ainevahetust, tugevdab immuunsüsteemi ja tõstab une kvaliteeti. Tundub kui sport, aga tegelikult on piisav liikumine ka lihtsalt kõndimine.

Kõndida võib mitte ainult terviseradadel, vaid ka tähistatud matkaradadel. Euroopas loetaksegi matkaradu terviseradadega võrdseteks liikumisharjumuste kujundajateks.

Kust leida tähistatud matkarajad?

Lisaks RMK matkaradadele ja kohalike omavalitsuste rajatud radadele, on Eestis tähistatud ka ranniku matkarada ja metsa matkarada.

Ranniku matkarada kulgeb, nagu nimigi ütleb, piki Läänemere rannikualasid ja on osa Euroopa pikamaarajast E9. Matkarada algab Nida külast Leedu-Läti piiril ja lõpeb Eestis Tallinna sadamas. Marsruudi kogupikkus on 1200 km, millest 620 km kulgeb Eestis. Raja Eesti osa on jagatud 60 lõiguks pikkusega 15–25 kilomeetrit. Rada läbib erinevaid looduslikke ja kultuurilisi objekte, sealhulgas Pärnu, Haapsalu ja Tallinna linna ning Matsalu rahvusparki.

Metsa matkarada on Balti riikide kõige metsasemaid piirkondi läbiv osa kaugmatkarajast E11. Lisaks metsamaastikele sisaldab marsruut palju ajaloolisi ja kultuurilisi vaatamisväärsusi, linnu, mõisaid, kirikuid ning kolme rahvusparki. Raja Eesti osa pikkus on 720 km.

Lõikude kirjeldused ning soovitused transpordi ja majutuse kohta leiab siit.

Enne, kui matkama lähed:

1. Planeeri ette

Uuri marsruuti ja selle raskusastet. Tea, mis ootab sind ees ja planeeri oma päev vastavalt sellele.

2. Sobiv varustus

Veendu, et sul on mugavad matkajalatsid ja riietus, mis sobib ilmastikutingimuste ja maastikuga. Matkarajal võib olla palju erinevaid pinnaseid, seega on oluline, et jalatsid oleksid libisemiskindlad, sisse käidud ja kinnise ninaga.

3. Vesi ja toit

Veendu, et sul on piisavalt vett ja energiarikkaid suupisteid, et hoida energiataset üleval. Jooma peab ka pilves või jaheda ilmaga.

4. Päikesekaitse

Kasuta päikesekaitsekreemi, isegi talvel päikeselise ilmaga on nina kerge punaseks minema. Kanna peakatet ja päikeseprille.

5. Esmaabi

Võta kaasa plaastrit, antiseptikut, sidemeid, pintsetid ja muud esmaabiks vajalikku.

6. Vali sobiv tempo

Ära kiirusta, see on algaja matkaja kõige suurem viga. Vali tempo, mis võimaldab nautida maastikku ja tunda end mugavalt.

7. Jälgi, kus sa oled

Jälgi raja märgistust või kontrolli oma asukohta mõnes nutitelefoni rakenduses.

8. Hoia energiat

Söö ja joo regulaarselt, minimaalselt kord tunnis. Ära oota, kuni oled juba näljane või janune.

8. Võta aega

Puhka regulaarselt, vähemalt kord tunnis. Isegi kui tunned, et jaksad küll, anna kehale aega taastuda.

9. Ära jäta prügi maha

Kõik, mis matkale kaasa võtad, tuleb matkalt ka tagasi viia.

Pea meeles, et ohutus on matkamisel kõige tähtsam. Veendu, et valisid füüsiliselt sobiva raja ja informeeri alati kedagi oma plaanidest ja oodatavast naasmise ajast.

Kui sa ennast üksi matkamiseks piisavalt kindlalt ei tunne, siis augustis toimuvad E9 ja E11 radadel juhendatud liikumisaasta matkad. Vaata lähemalt www.liikumisaasta.ee ning broneeri matkad.matkaliit.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles