Uus diagnostikameetod aitab südamehaigetele ravi määrata

PM Tervis
Copy
Uus diagnoosimismeetod aitab välja selgitada probleemi põhjuse, kui ei esine tüüpilist südame-veresoonkonna kahjustust.
Uus diagnoosimismeetod aitab välja selgitada probleemi põhjuse, kui ei esine tüüpilist südame-veresoonkonna kahjustust. Foto: PERH

Põhja-Eesti regionaalhaigla südamearstid diagnoosisid esmakordselt Eestis koronaararteri spasmi atsetüülkoliiniga. Meetod aitab panna patsiendile täpsema diagnoosi ning määrata individualiseeritud ravi.

«40ndates naispatsiendil oli suvel südamelihase infarkt, kuigi tal puudusid igasugused klassikalised südameveresoonkonna haigusi soodustavad riskitegurid. Peale haiglast lahkumist jätkusid rindkerevalud füüsilise ja emotsionaalse koormuse korral, mis segasid tuntavalt patsiendi igapäevaelu ning mille täpne põhjus ei olnud teada,» kirjeldas esimese protseduuri teostanud kardioloog dr Boris Lapidus patsiendi olukorda. Seetõttu otsustati diagnoosi täpsustamiseks rakendada spasmi provokatsiooni atetüülkoliiniga, mis võimaldab südame füsioloogia igakülgset ja täpset hindamist.

Dr Lapiduse sõnul jõuti uue diagnostilise meetodi kasutamise tulemusena ka patsiendi vaevuste põhjuseni. «Provokatsioonitesti sooritamine tõestas mikrovaskulaarset vasospasmi, mis on tõusnud resistentsuse ja sellega seotud sümptomite põhjuseks. Selge diagnoosini jõudmine võimaldab nüüd rakendada vastavat ravi ja patsiendi elukvaliteeti tõsta.»

Invasiivkardioloogia osakonna juhataja dr Peep Laanmetsa sõnul aitab sellise võimaluse lisandumine invasiivkardioloogia tegevusarsenali määrata patsientidele individualiseeritud ravi. Spasmi provokatsiooni rakendatakse patsientide puhul, kelle sümptomid ja eelnevad diagnostilised testid viitavad küll koronaarhaigusele, kuid kelle pärgarterites ei esine olulist kahjustust. «Angiogrammil visualiseeritav epikardiaalsete pärgatrerite spasm, stenokardia ja EKG muutus tõestavad makrovaskularset spasmi. Vaid stenokardia ja EKG muutuse olemasolu viitavad mikrovaskulaarsele spasmile,» selgitas dr Laanmets.

Loe täpsemalt südamehaiguste ravivõimaluste ja diagnostiliste meetodite kohta Põhja-Eesti regionaalhaigla südamekeskuse lehelt.

Ravimeeskond
Ravimeeskond Foto: PERH
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles