Hulkuv kass põhjustas mehele senitundmatu tervisehäda

PM Tervis
Copy
Tänavakass. Foto on illustratiivne
Tänavakass. Foto on illustratiivne Foto: Shutterstock

​Ühendkuningriigis nakatus hulkuva kassi käest hammustada saanud mees bakteriliigiga, mida teadlased pole varem näinud, vahendab Live Science.

48-aastase immuunvastus võõrale mikroorganismile oli kummaline. Vaid kaheksa tundi pärast mitme hammustuse saamist olid mehe käed nii paistes, et ta läks erakorralise meditsiini osakonda.

Tema haavad puhastati ja seoti, ning enne antibiootikumidega koju saatmist tehti talle teetanuse süst.

Päev hiljem oli ta tagasi haiglas. Tema vasaku käe keskmised sõrmed olid valusalt pundunud, samuti olid mõlemad käsivarred punased ja paistes.

Arstid pidid haavade ümbert kahjustatud koe kirurgiliselt eemaldama. Mehele manustati veeni ka kolme erinevat antibiootikumi ja ta jätkas suukaudset antibiootikumravi kodus. Seekord ravi toimis ja ta paranes täielikult.

Kui arstid analüüsisid mehe haavadest leitud mikroorganisme, leidsid nad tundmatu streptokokk-sarnase organismi.

Streptococcus on bakterite perekond, mis on paljude muude vaevuste hulgas seotud meningiidi, kurgupõletiku, bakteriaalse kopsupõletiku ja punase silmaga.

Kuid kui teadlased järjestasid osa bakteri genoomist, ei vastanud see ühelegi registreeritud tüvele. Tegemist on oli uudse leiuga, mida teadlased polnud kunagi ametlikult dokumenteerinud.

Bakter kuulub perekonda Globicatella, aga erineb teistest sugulastüvedest, nagu G. sulfidfaciens, ligikaudu 20 protsendi võrra, mis viitab varem kirjeldamata liigile.

Kuna G. sulfidifaciens on resistentne mitmete levinud antibiootikumide suhtes, võib seda olla raske ravida. Ühendkuningriigis avastatud uus bakter reageerib aga mõnele antibiootikumile siiski hästi.

Eksperdid ütlevad, et hulkuva kassi rünnaku korral peaks haava kohe õrnalt seebiga pesema ja seejärel viivitamatult arsti poole pöörduma.

Juhtumiuuring avaldati ajakirjas Emerging Infectious Diseases.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles